Hungerkravaller i matkrisens spår

2008-04-16 15:57:39




Galopperande matpriser har den senaste tiden lett till svält och matkravaller i Asien, Afrika och Latinamerika/Karibien. Enligt Josette Sheeran, direktör för FN:s matprogram, finns det idag ”854 miljoner svältande som blir 4 miljoner fler varje år. Vi står inför det tajtaste utbudet av mat i modern historia. För världens mest sårbara, prissätts helt enkelt maten bortom deras räckvidd”.
Priset på ris har fördubblats sedan årsskiftet, medan priset på vete på ett år ökat med 130 procent, inklusive en prisökning på 10 procent i fredags. Även majs och sojabönor har stigit kraftigt. Enligt affärstidningen The Economists matprisindex har livsmedel stigit med 61 procent på ett år.
I Haiti, där flertalet invånare lever på mindre än 1,26 dollar om dagen, har en fördubbling av priset på ris och pasta utlöst plundringar och våldsamma matkravaller. Hittills med sju dödsoffer. Landets parlament har i ett fåfängt försök att lugna stämningarna, som kan leda till revolution, sparkat sin premiärminister. Nästa offer kan mycket väl bli presidenten Rene Preval, som redan i tisdags fick se sitt presidentpalats stormat.
Hungerkravaller och proteststrejker har redan förekommit även i Niger, Senegal, Kamerun, Burkina Faso, Marocko, Mauretanien, Elfenbenskusten, Egypten, Mexiko, Jemen, Indien, Indonesien och Filippinerna. Men detta är bara tidiga stormsvalor.IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn varnade i söndags, under ett gemensamt möte med IMF och Världsbanken, för fruktansvärda konsekvenser. ”Som vi sett i det förgångna, slutar sånt här ibland med krig”, sade han.
Samma dag varnade de rika G7-ländernas finansministrar för att matbrist och skyhöga prisstegringar på mat ”hotar växa till ett större hot mot världens ekonomiska och politiska stabilitet än krisen på finansmarknaderna” (New York Times).
Enligt FN:s mat- och jordbruksorganisation UNFAO skakas redan idag 36 länder av en ren och skär matkris. Till nya, plötsliga prisökningar de senaste veckorna bidrar att stora risproducerande länder som Kina, Egypten, Vietnam och Indien har skurit ner eller stoppat sin export av ris i ett försök att begränsa sin egen nöd.
Afghanistans president Hamid Karzai varnar för svår svält bland 2,5 miljoner av de mest utsatta. Den andel av inkomsten som ett genomsnittligt afghanskt hushåll spenderade på mat ökade förra året till 45 procent, jämfört med 11 procent 2006.
Samtidigt som FN begär 500 miljoner dollar i extra nödhjälpsbidrag av sina medlemsstater innan den 1 maj, är höga matpriser här för att stanna.
Prisstegringarnas orsaker är flera. Ökade produktions- och transportkostnader på grund av stigande priser på olja och gas är en. Ökad efterfrågan från Kina och Indien är en annan. En tilltagande brist på fisk till följd av kapitalistiskt rovfiske är en tredje.
En allt större roll spelas av kapitalismens miljökatastrofer. Extrem väderlek med allt fler katastrofala fall av torka, översvämningar, ekologisk stress och jorderosion blir allt vanligare. Till detta kommer de förödande konsekvenserna av att odlingar för biobränslen tränger undan produktionen av spannmål till bröd och djuruppfödning, samtidigt som det leder till såväl folkfördrivningar som snabb förstörelse av livsviktiga regnskogar och accelererande koldioxidutsläpp.
När USA:s bönder 2006 använde 20 procent av sin produktion av majs till etanol, fördubblade detta priset på majs. Och när USA:s producenter av sojabönor byter till majs, skapas en så väldig efterfrågan av brasilianska sojabönor att det tränger undan boskapsuppfödarna, som i stället förvandlar Brasiliens regnskogar till savann.
Bränd regnskog till förmån för palmolja/biobränslen har redan fört Indonesien från 21:a till 3:e plats i världens utsläppsliga för koldioxid.
Enligt en ny studie av Science skapar produktionen av majs och sojabönor för biobränslen inte bara en brist på mat, utan också dubbelt så höga koldioxidutsläpp som bensin – om skövlingen av skogarna tas med i ekvationen.
Tilltagande världssvält, ökande risk för krig och förvärrade koldioxidutsläpp är det fruktansvärda pris världens folk betalar för kapitalismens ekoanarki.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!