Hur bekämpa nazismen?

2013-04-26 10:12:17
Nazistiska Svenskarnas Parti – SvP, tidigare Nationalsocia­listisk Front – har fått demonstrationstillstånd att tåga genom Jönköping på 1 maj.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) menar att hotet från nazisterna måste tas på allvar av hela den samlade vänstern. Om nazisterna ostört får marschera genom Jönköping kommer det att öka deras självförtroende, möjligheter att rekrytera och riskerar att öppna för fler och större nazistmarscher i framtiden, vilket är ett direkt hot inte bara mot flyktingar och invandrare utan också mot vänstern och hela arbetarrörelsen.
Nazistiska SvP är den största nazistiska grupperingen i landet och är ökända för sina våldsdåd. Partiets medlemmar har avslöjats med paramilitära vapenövningar i skogen och medlemmar har varit inblandade i politiska mord.

Hur ska vänstern, arbetarrörelsen och antirasister agera? Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har redan sagt att de inte kommer att göra någonting. Men denna helt felaktiga linje förespråkas även av Kommunistiska Partiet (KP).
Kommunistiska Partiets lokalavdelning i Jönköping säger i Proletären att ”Svenskarnas parti ska få så lite uppmärksamhet som möjligt. Låt dem tåga på tomma gator!”
Vi vet att KP sedan länge ­undvikit att delta i kampen mot rasism och nazism. Vi förstår också att KP inte har en stor organisation i Jönköping. Men när en kommunistisk organisation i sitt partiorgan för fram linjen ”Låt nazisterna tåga”, måste det bemötas.
För socialister och antirasister gäller det att förstå vad nazismen står för, hur den växer fram och vilka dess metoder och fiender är.
RS pekar på att nazism inte är en åsikt, det är förberedelse till hot, våld, politiska mord och i slutändan ett störtande av all form av ­demokratisk organisering.

Nazisterna blir ett växande hot i en period av ekonomisk kris, där missnöjet med nedskärningar och ökade klassklyftor tar sig i uttryck i desperation och hopplöshet. För att uppnå sina mål inriktar sig ­nazisterna framförallt på att slå mot arbetarorganisationerna och framförallt de socialistiska och kommunistiska partierna. De är för svaga för att klara av detta idag, därför kan vi inte vänta på att de ska växa sig starkare innan vi reser motstånd.
KP har också helt missbedömt hotbilden från nazisterna när de säger att ”Nej, vi ser ingen hotbild mot vår demonstration. Nazisterna är på andra sidan staden, och dessutom har de inget intresse av att attackera oss. De vill numera framstå som rumsrena och att det är de själva som hotas”.
Hotet från nazisterna sker delvis i anslutning till deras marscher, men främst sker det inför och efter deras samlingar. SvP har gång på gång visat att de inte backar från att ­använda grovt och oprovocerat våld mot politiska motståndare. De attackerar idag inte i första hand demonstrationer, utan enskilda aktivister och invandrare.
Vidare menar Annica Albertsson, KP i Jönköping, att ”Även om vi självklart är emot att nazister demonstrerar på 1 maj, så ser vi det inte som meningsfullt att fysiskt försöka stoppa deras tåg”. Detta är inget annat än ett försvar för varför de inte deltar i mobiliseringarna för att stoppa nazisterna.
I Jönköping mobiliserar just nu en rad grupper till en demonstration för att stoppa nazisterna.
Rättvisepartiet Socialisterna håller inte med om arrangörernas hemlighetsfulla agerande, vilket försvårar för dem som vill ansluta sig till kampen mot nazism och omöjliggör för antirasister att ha någon demokratisk kontroll över vad som planeras. Men detta möjliggörs av övrig vänsters totala frånvaro.
Att som socialister inte finnas på plats bland dem som vill stoppa nazisterna och ge dem ett politiskt svar och visa på vägledning till hur en massrörelse mot rasism och fascism bör och kan byggas, är att lämna ungdomen åt sitt öde och riskera att de hamnar hos anarkisternas äventyrspolitik.

När Rättvisepartiet Socialister­na organiserade den demonstration som stoppade nazistiska Nationaldemokraterna i Kortedala i april ­förra året samlades mellan 1 000 och 2 000 antifascister som blockerade torget där ND skulle tala.
Detta möjliggjordes av att arrangörerna var öppna och att demonstrationen reste frågor inte bara om att stoppa rasismen utan också om att bekämpa högerpolitikens nedskärningar och för upprustning av för­orten. Våldet uteblev tack vare antirasisternas överlägsna antal. När nazistsekten SMR stoppades i centrala Göteborg var det även då av en stor blockad vars styrka var antifascisternas storlek.
Om demonstrationer blir våldsamma beror oftast på hur polisen eller nazisterna agerar. Det i sin tur kan bero på antirasisternas förankring, mobilisering och politiska ­profil. Arbetare och ungdomar måste mobiliseras genom en aktiv kampanj med målet att stoppa nazisterna och samtidigt ger ett alternativ till högerpolitiken.

Det är inte bara KP som bör kritiseras om dess agerande inför första maj i Jönköping. Även Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blundar för den bruna faran. De har tackat nej till KP:s erbjudande om att delta i en antirasistisk enhetsmanifestation mot rasism efter att respektive Första majtåg avslutats.
RS står för kamp mot rasism och nazism och kopplar detta samman med kampen för rätten till asyl, mot högerns klassklyftor och segregering, för arbete, bostad och kollektivavtal åt alla.
Har du liksom vi tröttnat på högerpolitik och rasism, gå med i Rättvisepartiet Socialisterna.
Aktiva antifascister i RS

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!