Hur bra är Kommunals avtal?

2007-05-30 12:30:50




Lönerna för 400 000 kommunalare inom Sveriges kommuner och landsting (SKL) är klara. Det undertecknades nästan en månad efter tidtabellen, men utan att Kommunal behövde lägga något varsel om strejk under semestermånaden juli när det gamla avtalet löper ut.
Enligt Kommunals ordförande Ylva Thörn är det nya treårsavtalet för perioden 1 juli 2007 till 31 mars 2010 bland de bästa hittills av årets centrala LO-avtal.
Med en genomsnittlig lönehöjning på 13,8 procent, eller 2 525 kronor inklusive en jämställdhetspott på cirka 600 kronor, glider Kommunals avtal i kronor aningen över den ribba för de kvinnodominerade LO-facken som Handels satte efter ett varsel om strejk i påskhandeln.
Många av Kommunals medlemmar tycks vara positivt överraskade, efter lågt ställda förväntningar på en länge gömd och glömd avtalsrörelse.
Arbetsgivarna i SKL har varit väl medvetna om att Kommunal aldrig skulle ha kunnat godta en lägre nivå än Handels och Hotell och restaurang.
Men svagheterna är flera och stora.
• Inga höjningar garanteras. Avtalet saknar nästan helt individuella garantier, förutom 175 kronor från 1 april 2009.
• Höjd nivå först nästa år. Avtalet påstås betyda en genomsnittlig lönehöjning med 842 kronor per år. Men ingen höjning av lönenivån alls genomförs i år, bara två engångsutbetalningar på 1 800 kronor i slutet av juni och 3 600 kronor innan jul. Dessa pengar fördelas lika för alla, utan några som helst lokala förhandlingar i år.
• Inga lokala påslag förrän 2009. Den största delen av det totala nivålyftet fördelas i stället nästa år genom en lokal löneöversyn 1 januari 2008. Inklusive kvinnopotten ska då i snitt 1 721 kronor fördelas. Året därpå, i april 2009, ska beloppen vara ”lägst” 804 kronor i snitt.
Lena Emanuelsson på SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik bekräftar för Offensiv att det inte är en tillfällighet att ordet ”lägst”, som kan öppna för mer lokalt, finns med först 2009. Det betyder att Kommunals nivålyft köpts mot att man avstått från de lokala ”andra ronder” som tjänstemannafacken försäkrat sig om varje år.
• Lägstalönerna är en skandal. Av kravet på höjda lägstalöner blev det bara ”en tumme”: En höjning från 13 800 till 15 300 kronor i månaden, men först om två år, från och med 1 april 2009! För dem som har yrkesgymnasial utbildning och ett års erfarenhet höjs lägstalönen 1 april 2009 till 17 000 kronor – och ingenting förrän dess.
• Ingen rätt till heltid. Frågan om hur fler ska kunna få heltid hänskjuts till fortsatta samtal, som inte förpliktigar till någonting. Lägsta deltiderna höjs dock från 17 till 20 timmar, som en konsekvens av de nya a-kassereglerna.
I övrigt garanteras kommunalarna en ledig dag även de år nationaldagen infaller en lördag eller söndag.
Att som Ylva Thörn tala om ett trendbrott för löneutjämning är att ropa hej innan man är över bäcken.
Avtalets nya spärrar mot lokal löneglidning gör det betydligt sämre än det kan verka vid första påseende. Inom industrin har LO-facken redan inlett de lokala löneförhandlingarna.
Inte heller finns det några liknande spärrar mot lokala påslag som för Kommunal i avtalet mellan SKL och de kommunala tjänstemännen inom SKTF, SSR, Ledarna och Teaterförbundet.
”Med tanke på den tidigare löneutvecklingen vid sidan av det centrala avtalet är tjänstemännens uppgörelse minst i paritet med Kommunals … De senaste två åren har tjänstemännens löner, vid sidan av det centrala avtalet, ökat med över tre procent extra om året”, skriver LO-tidningen.
En fortsatt utveckling av tjänstemannalönerna i de lokala förhandlingarna är enligt SKTF:s förhandlingschef Anders Hammarbäck ”självskriven”.
Det är på den punkten alltså precis tvärtemot för Kommunals medlemmar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer. Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!