Hur långt går regeringen?

2007-09-05 16:17:11
Enligt både ett brev från Fredrik Reinfeldt till IF Metalls ordförande Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin i riksdagen, är det ”inte önskvärt” att regeringen dikterar villkoren för facklig konflikträtt och löneutveckling.

Men deras besked om att inga förändringar av arbetsrätten planeras är knappast kristallklara.
– Det är arbetsmarknadens parter som har att diskutera och genomföra förändringar på det här området, säger Sven Otto Littorin.
Såvitt Offensiv kan förstå har dock Littorin heller inte tagit tillbaka sitt utspel från i somras, då han förordade förlängda varseltider i en översyn av konfliktreglerna.

Självmål av LO

Vad värre är, så har också Wanja Lundby-Wedin redan i Almedalen bjudit in Svenskt Näringsliv till samtal om konfliktreglerna.
Regeringen har också nya antifackliga drag på gång. Med obligatorisk a-kassa hoppas regeringen vända medlemsraset i a-kassorna på över 300 000 till ett ras för facken i stället. Även utredningen om F-skattereglerna blir ett nytt verktyg för att kringgå regler om arbetsrätt och arbetsmiljö genom ett förändrat arbetstagarbegrepp.
Försvaret av strejkrätten blir ett viktigt tema för demonstrationerna mot högern den 18 september.
– Maud Olofssons tal om att begränsa den fackliga möjligheten att strejka är en annan fråga vi vill ta upp (utöver attackerna på a-kassan och sjukförsäkringen), säger också en av de inbjudna talarna, Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!