Hur ska Umeå agera för att rädda Volvo-jobben?

2008-10-03 10:31:00
Enkel fråga till Lennart Holmlund (s)

Enligt SVT Text överväger Västra Götalandsregionen ett Volvostöd som påminner om det som Saab fick för några år sedan. Bakgrunden är att Volvo Personvagnars ägare Ford överväger att stoppa delar av fordonsutvecklingen i Göteborg. Regionen vill motverka det hotet med ett paket på 200 miljoner kronor. Om satsningen blir av står regionen för halva summan. Resten förutsätts delas mellan regeringen, andra parter samt företagen själva. Pengarna ska satsas i forskningsmiljö runt den västsvenska personbilsindustrin. 
 
Näringsminister Maud Olofsson menar dock att de pengar som redan budgeterats för forskning och utveckling av ny fordonsindustri ska räcka. Socialdemokraterna (även detta enligt SVT Text fredag 3 okt -08) tycker att regeringen gör fel som inte skjuter till extra resurser till fordonsindustrin. S arbetsmarknadspolitiska talesperson Berit Högman kallar regeringens hållning "otroligt passiv". 
 
Volvo har haft gigantiska vinster de senaste fem åren. Detta har bland annat inneburit att aktieutdelningen var på över 20 miljarder i fjol. Detta är pengar som istället borde ha använts för att säkra arbetstillfällen och en miljövänlig produktion. Ett statligt transportstöd kan därför tyckas vara felaktigt. Samtidigt riskerar nu situationen för bil- och lastbilsindustrin i Sverige och Umeå att bli akut krisartad.
 
Därför vill jag ställa följande fråga:
 
·        Är du beredd att agera för att Volvo Lastvagnar ska få ett ökat statligt transportstöd?
·        Vad kan Umeå i övrigt göra för att säkerställa jobben för de 400 som nu varslas på Volvo LV?
 
Jan Hägglund
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!