Hur ska vi ta den fackliga kampen vidare?

På Socialistiskt Alternativs möte den 10 juni diskuterades det vilka initiativ som kan tas och vad som bör göras i den fackliga kampen framöver (Foto: Natalia Medina).

av Socialistiskt Alternativs fackliga kommitté // Artikel i Offensiv

I lördags (den 10 juni) anordnade Socialistiskt Alternativ i Stockholm ett fackligt möte för medlemmar som är fackligt anslutna. Under mötet diskuterades aktuella fackliga frågor, både om avtalsrörelsen och om den gräsrotskamp som pågår. Dessutom diskuterades förslag på vad vi kan göra härnäst för att ta den fackliga kampen vidare.

Mötet hade två inledningar där Louise Strömbäck och Petri Myllykoski från Socialistiskt Alternativs fackliga kommitté talade. Louise gav en sammanfattning av avtalsrörelsen hittills, med genomgång av de strejkvarsel som har lagts och den enda strejken hittills som genomfördes av Målarna.
– Facktopparna vill få det att framstå som en seger att de nått upp till märkets 7,4 procent löneökning på två år, när det i själva verket innebär en kraftig reallönesänkning och bland de sämsta löneökningarna i Europa.

Petri tog upp om kampen för kollektivtrafiken, bland annat för att behålla tågvärdarna på pendeltågen, där lokförarnas vilda strejk fick ett massivt stöd. Ändå skrev Sekos förbundsstyrelse under ett svekavtal, vilket har lett många Sekoklubbar till att kräva att de ansvariga ska avgå.
Samtidigt har LO den lägsta organiseringsgraden någonsin med bara 61 procent, något som förstås hänger samman med år efter år av ”walkover” från facktopparnas sida när löner och villkor attackerats av arbetsköparna och politiker.
Petri nämnde även den fackliga demonstrationen den 31 maj, där runt hundra personer deltog i protest mot de ständiga försämringarna och nedskärningarna i kollektivtrafiken och med krav på att återta kollektivtrafiken i offentlig regi. Nästa demonstration blir den 23 september, strax innan Kommunals branschavtal för busstrafiken löper ut. Förhoppningsvis kan demonstrationen sätta press på Kommunal under avtalsförhandlingarna.

Under mötet diskuterades situationen inom olika fackföreningar. Många förhandlingar om kollektivavtal handlar inte i första hand om lön, utan om arbetsmiljöfrågor. Men just i år är lönefrågan stor på grund av inflationen och prisökningarna.
Bland skolpersonal betalas löneökningar med nedskärningar. Nu är förslaget på löneökning bara två procent, och vill man till exempel nå upp till märket på 7,4 procent får man gå med på nedskärningar på något annat.
Något annat som diskuterades var Tysklands modell för kollektivtrafiken, där ett månadskort kostar 49 euro och kan användas i hela landet. Om det fungerar i Tyskland skulle det också kunna fungera i Sverige, och det är ett krav vi kommer att ställa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!