”Vi anger inte”: Kampanj mot angiverilagen växer

Vårdpersonal och välfärdsanställda i andra sektorer ansluter sig till kampanjen Vi anger inte (Foto: Offensiv)

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Tidöpartiernas förslag på att utreda skyldigheten att ange papperslösa har mött massivt motstånd från anställda inom sjukvården, men även bland andra offentliganställda. ”Vi anger inte” är ett gräsrotsinitiativ från en grupp sjukvårdsanställda.

Kampanjen innebär att den som undertecknar uppropet lovar att aldrig ange en papperslös patient. I höstas ställde sig drygt 4 000 sjukvårdsanställda bakom en artikel i Aftonbladet som krävde ett stopp för lagen.
Till dessa 4 000 ska man nu lägga de drygt 2 000 namnen som har undertecknat initiativet fram till den 23 maj. Sedan dess har ytterligare namn tillkommit. De som har undertecknat gräsrotsinitiativet lovar att aldrig ange en patient.
Enligt Vårdfokus den 12 juni har sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson sagt att förslaget ska utredas med möjlighet att undanta sjukvårdsanställda. Initiativtagarna till uppropet litar dock inte på regeringen i det fallet. Det kanske är klokt eftersom Jimmie Åkesson vägrar att gå med på några undantag. Uppropet är ett sätt att sätta press på regeringen.

Uppropet avslutas sålunda: ”Vårdpersonal: Vi lovar varandra att aldrig ange papperslösa patienter. Sen håller vi ihop när det blir dags. Patienter och anhöriga: Ni kan lita på oss. Vi i vården kommer alltid att sätta er sekretess och ert förtroende främst.”
Det är inga som står som enskilda initiativtagare till uppropet, men stödet från vårdanställda är massivt.
Samtliga SACO-förbund och en rad TCO-förbund inom vården har klart och tydligt uttryckt att en angiverilag strider mot vårdanställdas yrkesetik. Det handlar bland annat om tystnadsplikt och omsorg gentemot de som söker hjälp.
Man betonar att vårdpersonal arbetar utifrån yrkesetiska regler även om dessa strider mot gällande lagstiftning. Lagstiftningen kan ändras med ett klubbslag, men yrkesetiken kvarstår.

En annan fråga som artikeln i Vårdfokus tar upp är de humanitära aspekterna. Om någon är rädd över att bli angiven och därför inte söker vård kan följderna bli svåra, till och med dödsfall. En blindtarmsinflammation som inte behandlas kan leda till döden.
Flera sjukvårdsregioner, bland annat Jämtland/Härjedalen, stöder de vårdanställda i deras motstånd mot angiverilagen.
Även andra yrkesgrupper inom den offentliga sektorn protesterar mot lagen. Det är skolpersonal, socialarbetare, bibliotekarier och andra som i sin yrkesutövning kommer i kontakt med papperslösa.
Tänk om alla dessa gjorde gemensam sak. Då måste till och med SD medge att motståndet är för stort och slänga förslaget där det hör hemma, i papperskorgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!