Husby demonstrerade mot polisvåld och vandalisering

2013-05-23 16:01:32

foto: Mattias Bernhardsson


Igår slöt ca 500 husbybor upp på torget under parollen ”Nej till polisvåld och vandalisering – Husby kräver respekt och upprustning på de boendes villkor!”. Demonstrationen anordnades av Nätverket Järvas framtid som år efter år samlat till enat motstånd mot den sociala nedrustningen.

Manifestationens konferencier Arne Johansson öppnade med att rikta kritik mot polisens våld och besvarade flera mediala myter kring polisens dödsskjutning av den 69-årige mannen, d v s upprinnelsen till kravallerna.

– Många har sagt att en sån här dödsskjutning inte skulle i Östermalm eller Djursholm. Polisens rasistiska tillmälen utlöste värre kravaller.

Arne talade också om vandaliseringen:

– Det är inte legitimt att bränna varandras bilar. Det som behövs är en gemensam kamp uppåt. Vi har alltid haft en slags Husby-anda, en solidaritetsanda, en stolthet för vår stadsdel. Vi är vana att kämpa tillsammans, sa Arne och manade till enighet mot polisvåldet, vandaliseringen och mot högerpolitiken.

Många medier var på plats och kunde ta del av vad som sades av de många husbybor som talade på manifestationen. Till skillnad från de senaste dagarnas mediarapportering hördes nu talarnas egna erfarenheter.

– Vi måste ta tillbaka förlorad mark, ta tillbaka lugnet i vår ort, sa Gunnar Johansson, känd som ‘badhus-Gunnar efter striden för att rädda Husbybadet.

– Förorterna som befolkas av arbetare och lågavlönade har stått i skottlinjen för högerpolitiken på alla områden – arbetslöshet, löner, bostadsbrist och försämrad service. Husby har fått sin vårdcentral nedlagd som ersatts med privat drift, skolor och ungdomsgårdar har lagts ner, sa Enzo Costa som talade för Rättvisepartiet Socialisterna.

Enzo berättade hur statsminister Reinfeldt lyckades undvika medier från söndag till igår och istället skicka integrationsminister Ullenhag att göra utspel om fler poliser; Hur de demoniserar Husby och döljer klassklyftorna. Ett av kraven Enzo lyfte fram var en demokratiskt kontrollerad närpolis.

Bland talarna fanns även Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh poängterade i sitt tal att det som hänt i Husby och flera andra förorter beror på den sociala nedrustningen regeringen genomfört och framförde behovet av att mötas med demokratiska medel. Socialdemokraternas talare tog upp om borgarnas skolnedläggningar och urholkning av servicen de senaste sex åren men gick aldrig in på hur det var när deras parti styrde.

Demonstrationens och nätverkets krav var bl a en oberoende utredning och ursäkt från polisen, ett stopp för polisens brutalitet och militariseringstendenser, omedelbara åtgärder för jobb och utbildning till alla unga, social upprustning av service och bostäder på våra villkor och stopp för alla privatiseringar och nedskärningar.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!