Uttalande från Greenwich Socialist Party efter dådet i Woolwich, London

2013-05-24 12:33:45
Det oprovocerade, barbariska och onda mordet på en obeväpnad soldat i Woolwich, London, den 22 maj var en fruktansvärd tragedi för offret och offrets familj och vänner, och ett djupt trauma för de människor som blev vittnen.

Lokalinvånare visade ett otroligt mod att ingripa för att försöka hjälpa offret.

Socialist Party (Socialistpartiet, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England & Wales) fördömer helt denna attack.  precis som vi fördömde terrorattackerna i London den 7 juli 2005 och mot USA den 11 september 2001, och alla liknande attacker som syftar till urskillningslösa slakt på människor.

Dådet i onsdags, som riktades mot en individ snarare än flera, tycks ha varit  fullständigt urskillningslöst. Offret kan möjligen ha valts ut för att han bar en t-shirt med texten ”Help for Heroes” (Hjälp för hjältar,  en välgörenhetsorganisation som bildades efter 11 september 2001, för att samla in medel till brittiska soldater som sårats, red anm).

Gärningsmännen hävdade att de agerade i islams namn, och i protest mot ockupationen av Irak och Afghanistan.

Men muslimer, liksom befolkningen i övrigt, fylls med vämjelse och förfäran av denna attack.

Det är de imperialistiska regeringarna som beslutat om de brutala ockupationerna av Irak och Afghanistan, vilka skördat hundratusentals civila offer, som är skyldiga. Inte vanliga soldater.

I Storbritannien var det den socialdemokratiska New Labour-regeringen som slöt upp i USA:s krig mot Irak. Detta trots att en stor majoritet av befolkningen var emot kriget, vilket bland annat manifesterades i den största brittiska demonstrationen [London den 15 februari 2003]  som någonsin genomförts, en demonstration som  Socialist Party var med att organisera.

Terrorhandlingar är ett rakt igenom felaktigt och kontraproduktiv medel i kampen. Det var massterrorismen den 11 september som gav den dåvarande amerikanska presidenten George W Bush en “ursäkt” för att först gå i krig mot Afghanistan och sedan Irak.

En av angriparna i Woolwich uppmanade det brittiska folket att störta regeringen. Det är samma regering som fortsätter ockupationen av Afghanistan, som  genomför omfattande attacker mot vanliga människors jobb och välfärd.

Men premiärminister David Cameron kommer nu att göra allt för att försöka använda det trauma som mordet skapat för att vinna ökat stöd till en svag och splittrad högerregering.

De rasistiska ligisterna  i EDL (English Defence League) har redan cyniskt försökt använda händelsen för att piska upp rasism mot alla muslimer.

Omedelbart efter mordnatten följde attacker mot två moskéer. Socialist Party är emot alla försök att med mordet som förevändning demonisera och skuldlägga landets muslimer 

Regeringen kan inte bekämpas med terrorhandlingar, utan genom enad kamp. Det kräver att vi bygger en rörelse som förenar den arbetande befolkningen – oavsett bakgrund och etnicitet –i en kamp mot rasism, terrorism och de kapitalistiska regeringarnas ständiga åtstramningar.

Vi måste också stå emot alla försök från regeringen att använda detta som en ursäkt för att angripa våra demokratiska rättigheter.

Redan har de nya så kallade antiterrorlagar som införts de senaste åren använts för att attackera protester mot högerpolitiken.

Detta är inte första gången som arbetarklassen i kommunen Greenwich tvingas konfrontera brutala händelser som riskerar skapa allvarlig splittring.

På samma väg och med två minuters gångavstånd från mordplatsen i onsdags ligger puben Kings Arms som bombades av IRA 1974. Men Greenwichs arbetare stod upp mot de som då ville piska upp rabiata anti-irländska stämningar.

År 1993 mördades Stephen Lawrence i Eltham, som ligger bara 20 minuter bort. (Stephen Lawrence knivmördades av ett rasistgäng medan de skrek ”nigger”. Två av mördarna fälldes i fjol. Stephen Lawrence blev bara 18 år, reds anm.) Efter mordet organiserade Socialist Party (då Militant) tillsammans med andra en masskampanj mot rasism som bland annat resulterade i att det högerextrema BNP:s högkvarter i Welling fick stängas.

Det är viktigt nu, mer än någonsin, att arbetarklassen i Woolwich och landet som helhet står fast vid sin tradition av solidaritet och kamp.

Vi måste nu stå enade mot alla försök till splittring.

Greenwich Socialist Party den 23 maj 2013

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!