Husby: Fryshuset till Dalhagsskolan?

2013-10-08 11:05:26
Arbetsgruppen för ett stadsdelsråd i Husby driver tillsammans med Nätverket Järvas Framtid en kampanj för att den nedlagda Dalhagsskolans lokaler i Husby ska öppnas för allmänheten i form av ett allaktivitetshus. Förslaget får stöd från en lång rad lokala föreningar och hittills 300 namnteckningar från privatpersoner.

I den stängda skolan, som senast har stått tom sedan i januari, finns en stor oanvänd gymnastiksal och många klassrum som skulle kunna användas till kompletterande ­studier för behörighet till gymnasiet, yrkesutbildningar och högre utbildningar, lokalt utvecklingsarbete, kultur, idrott och möteslokaler med mera.
Arne Johansson och Abdullahi Yusuf från kampanjen i Husby har också träffat Fryshuset för att undersöka deras intresse av att öppna en filial i Dalhagsskolan. Det ­positiva beskedet blev att ett sådant intresse finns, under förutsättning att förslaget får stöd av Stockholms stad.
Förslaget presenterades under ett torgmöte på Husby torg torsdagen den 26 september och togs samma kväll vidare till allmänhetens öppna  timme under Rinkeby-Kista stadsdelsnämnds möte i Husby träff.
Offensiv intervjuade några av deltagarna.

Varför tycker du att det behövs ett allaktivitetshus i Husby?
– Dels för att de unga ska ha ­något att göra, dels för att om det tar för lång tid innan något konkret händer efter kravallerna finns det en risk för att det bara leder till apati, säger Mathias Fridemark, Kistabo.
– Det behövs för att stödja ungdomarna även med sådant som skolan inte erbjuder, som möjligheter till individuellt stöd, och uppmuntran till kreativitet, säger Tami Mustafa, ungdomspedagog.

Arne Johansson, aktiv i både Rättvisepartiet Socialisterna, Nätverket Järvas Framtid och arbetsgruppen för ett stadsdelsråd, betonade vikten av att Dalhagsskolans lokaer tas i bruk just som ett aktivitetshus av Fryshusetmodell.
– Det finns en risk för att Dalhagsskolan när som helst hyrs ut till någon friskola som bara ytterligare underminerar den kommunala Husbygårdsskolan, som i stället ­behöver stabiliseras med mer resurser och mindre klasser.
Han betonade att det är viktigt att både Alliansen och de rödgröna i stadsdelsnämnden nu måste stödja att Dalhagsskolan öppnas för en verksamhet som Husbyborna faktiskt behöver, kompletterande utbildningar och stöd för alla unga ut­an arbete och utbildning, ­utrymmen för läxhjälp och möten.
– Och det är viktigt att något konkret händer snabbt. Ingen av oss vill ha några nya oroligheter till våren.
Stöd för idén uttalades av både Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i nämnden, medan nämndens moderate ordförande Bo Sundin lovade att ta diskussionen vidare till politiker i Stadshuset och i mer allmänna ordalag hoppades att Dalhagsskolan snart skulle öppnas för någon verksamhet.

Sebastian Olsson
Heikki Moisio

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!