Husby mobiliserar till strid

2011-03-23 14:45:02
Hela Husby och en stor del av Järva tycks sluta upp bak­om Vredens dag nu på lördag den 26 mars, enligt inspiration från arabländernas revolutionära Tahrirtorg – t o m Företagarföreningen anslöt sig i tisdags till protesten.

Nedläggningen av Husby vårdcentral den 12 april och Postens paketutdelning i Husby den 16 mars är helt enkelt droppen efter en utveckling där Husby sedan 1990-talet har berövats snart sagt all ursprunglig service, som tre av fem kvartersgårdar, fritidsverksamheten vid Husby gård, folktandvården, barnmorskemottagningen, banken, Dalhagsskolan och stadsdelsför- valtningen.
Vredens dag beslutades se-dan ungdomsföreningen Megafonen anslutit sig till de protester som inletts av Nätverket Järvas Framtid och PRO, med stöd av Somaliska hemspråksförening-en, Eritreanska föreningen, Jär-va föräldraallians, Rättviseparti- et Socialisterna, S, V och MP. Genom Megafonen öppnades vägen för en anslutning även från Love Tensta, Forix och Hus­by Marathon m fl, liksom av artister som Yacumbe, Labyrint och Carlito. Det är därmed fråga om ett unikt samarbete mellan unga och äldre aktivister. Även Gemensam välfärd och Socialistiska läkare ska närvara. PRO i Husby tar nu också initiativ till en DO-anmälan av nedläggning­en av vårdcentralen utan all demokratisk konsultation. Kända politiker som Gustav Fridolin och Veronica Palm har känt sig kallade. Från Filippa Reinfeldt och Sten Nordin, som har inbjudits för att förklara hur deras öv­ergrepp mot förorten går ihop med deras hyckleri om det s k Järvalyftet, har dock inte ens ett svar kommit.
Vredens dag kan bli en bra avstamp för en ny rörelse till försvar för Stockholms förorter.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!