Husby: Vill de driva bort oss?

2007-11-14 11:37:31
Många av Stockholms 60 000 hyresgäster runt Järvafältet har med viss förväntan hört talas om Svenska bostäders och Stockholms stads planer på ett tioårsprogram för massiv upprustning av miljonprogrammets bostadsområden. För hyresgästerna på Trondheimsgatan 26-32 i Husby, som utsetts till referenskvarter, vändes detta på ett bomöte i torsdags till chock och förtvivlan när de började inse att de själva inte kommer att ha en chans att bo kvar.

”Härliga Husby, trivsamma Tensta och rofyllda Rinkeby. Är det så det kommer att heta om 10-15 år?” hoppas Svenska bostäders vd Göran Wendel enligt en artikel i Hem & Hyra.
Reklambroschyrer har skickats ut till alla hushåll som talar om en extreme makeover: Vissa höghus ska rivas och ge plats för radhus. Alla andra hus ska totalrenoveras med nya tak, hissar, dörrar, fönster, fasader, avloppsrör, elledningar, värmeplanering och borttagna loftgångar.
Gårdar ska byggas om och nya gemensamma lokaler byggas. Nya esplanader ska bygga ihop stadsdelarna.

Vill de byta ut folket?

Vad man inte har talat om är att det blir fråga om en så kallat ”permanent evakuering” under ombyggnadstiden och att det efteråt blir fråga om både standard och hyror som i nyproducerade hus för dem som vill flytta tillbaka. Mycket få av dagens förtvivlade hyresgäster på Trondheimsgatan 26-32 kommer att ha råd att flytta tillbaka efteråt, och sen ska hela Husby och hela Järva byggas om enligt samma modell…
”De vill byta ut hela befolkningen runt Järva”, är den känsla som sprider sig.
Hela skandalen briserade i torsdags på Svenska bostäders bomöte i Husby träff, som samlade cirka 120 hyresgäster från Trondheimsgatan 26-32.
Redan fyra dagar senare skulle hyresgäster inbokas för att skriva på en ”överenskommelse” och intervjuas om sina önskemål om vart inom Svenska bostäder de vill flytta. Evakuering skulle därefter enligt områdeschefen Niklas Gahm kunna påbörjas omedelbart.
Redan den 1 februari tänker Svenska bostäder påbörja den första ombyggnaden av ett hus som står tomt efter en brand (28:an), vilket också gavs som skäl till att just detta kvarter valts ut som referenskvarter. Därpå ska Trondheimsgatan 32 med 33 lägenheter rivas för att ge plats för 10 nya radhus och övriga hus helt byggas om.
Frågorna började hagla och stämningen övergick i chock och stigande förtvivlan sedan Niklas Gahm efter många om och men till sist svarat på min fråga om vilka hyresnivåer de räknar med för dem som vill flytta tillbaka efter ombyggnationen: ”7 500 för en tvåa och 9 500 för en trea, men det är inte förhandlat än med Hyresgästföreningen”!

”Kan inte bo kvar”

”Vi har inga möjligheter att betala såna här hyror” och ”Jag har en 72-årig väninna med en pension på 3 000 kronor, hon har inte en chans”, löd typiska reaktioner.
”Jag har bott här i 30 år och trodde jag skulle dö i det här huset, men nu går inte det”, sade en kvinna. ”Jag har valt att leva ensam, men nu måste jag skaffa en karl”, sade en annan, som också tackade alla sina trevliga grannar för den tid som varit och tyckte det var oerhört tragiskt att skiljas.
”Jag skiter i det här och flyttar, aldrig mer Svenska Bostäder”, sa en ung och rasande kvinna.
Allra mest upprörda var folk över att inte ha blivit tillfrågade, över den totala bristen på demokratiskt inflytande. Och många ville kämpa.
– Jag kan inte begripa att de tror sig kunna behandla människor på det här viset, och sen ger de folk fyra dagar på sig innan de börjar sina hembesök. De borde också veta hur svårt det kan vara för folk här att ta till sig allt utan tolkar, säger Jenny Hägglund, hyresgäst i 38:an.

Kan inte accepteras

Chocken kan vändas till ilska och en vilja att kämpa, att ”Nej, det här kan vi inte acceptera”. Många anmälde sitt intresse för att delta på ett öppet möte som Rättvisepartiet Socialisterna på stående fot lovade att arrangera redan nu på torsdagen den 15 november, i Husby träff klockan 18. Det är uppenbart att makthavarna har försökt överrumpla Husbyborna. Kanske hoppas de också på att människor i ren panik ska försöka komma undan genom att ombilda till bostadsrätter.
Det får inte lyckas. Ett resolut motstånd från de boende i referenskvarteret på Trondheimsgatan 26-32 kan väcka en ny, stor debatt om hyresgästernas rättigheter i samband med miljonprogrammets renovering – inte bara inte bara runt Järva, utan i hela landet.
Detta är nödvändigt för att stoppa vad som kan bli ett slags social och etnisk rensning av Husby och hela Järvaområdet.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!