Husbys kamp för respekt

2007-12-12 15:04:52
Makthavarna i Stockholms stadshus och Svenska Bostäder är skakade över de skarpa protesterna mot deras extrema ombyggnad av Husby till skyhöga nyproduktionspriser, som en första del av det så kallade Järvalyftet.

Den 29 november tågade 500 upprörda husbybor från Husby torg ner till porten till Svenska Bostäders områdeskontor i en av Stockholms mest uppmärksammade lokala demonstrationer i modern tid, arrangerat av det nya nätverket Järvas Framtid.
I massprotesten deltog också elever och föräldrar med Nagat Abubaker i spetsen från Dalhagsskolan. Dessa hade hela dagen skolstrejkat i protest mot det förberedda nedläggningsbeslut av Utbildningsnämnden, som till sist drabbade dem mitt under den pågående demonstrationen.

Chock och vrede

Chock och vrede präglade även de korta brandtalen på torget av några kvinnor från Trondheimsgatan, där det så kallade referenskvarteret med gatuadresserna 26-32 – en första experimentverkstad för hela det så kallade Järvalyftet – är beläget. Därefter lovade också Terje Gunnarsson, ordförande i Hyresgästföreningen Region Stockholm, föreningens fulla stöd till hyresgästernas krav.
Gång på gång varvades demonstranternas slagord som ”Jalla jalla – bostad åt alla”, ”Vad ska vi göra – rädda Husby, vägra flytta” och ”Ja till upprustning – nej till lyxrenovering” med ”Vad vill vi ha – Dalhag kvar” – under marschen ner till områdeskontoret, där Svenska Bostäders vd Göran Wendel och andra chefer tvingades möta den största demonstrationen i områdets historia öga mot öga.
Hårt pressad av den laddade stämningen och kraven från Nätverket Järvas Framtid som jag själv förde fram, lovade Wendel att ta till sig av kritiken. Tydligt stöd till demonstranterna uttalades av två styrelseledamöter i Svenska Bostäder, oppositionsrådet Yvonne Rwaida (mp) och Mehdi Oguzsoy (v), medan inga klara besked gavs av SB:s vice ordförande Teres Lindberg (s).
I TV4 Stockholms Nyhetsmorgon måndagen den 3 december erkände sedan också det moderata bostads- och integrationsborgarrådet Kristina Alvendal, som är ordförande i Svenska Bostäders styrelse, ”missar i informationen”.

Krav på omstart

I fredags ställde sedan socialdemokraterna i Stockholm, som hela tiden stått bakom Järvalyftet, i ett pressmeddelande med uttalanden av oppositionsborgarrådet Carin Jämtin, nya krav på ”en omstart av arbetet med Järvalyftet” för att öppna ”en riktig dialog med Husbyborna”, inklusive om utformningen av referenskvarteret.
På ett packat bomöte med ett 50-tal av referenskvarterets hyresgäster i måndags kväll ansträngde sig återigen Hyresgästföreningen Region Stockholm hårt för att försäkra de upprörda hyresgästerna om sitt stöd till deras krav inför de förhandlingar med Svenska Bostäder som troligen inleds efter nyår.
76-åriga Gunnel Örnestad från Trondheimsgatan 30 gav i ett känsloladdat inlägg uttryck för stämningen i referenskvarteret.
– Vilken julklapp vi fick. Det finns inte ord för denna förtvivlan och all sömnlöshet. Det är det värsta som hänt, att lämna sin älskade lägenhet. Mitt allt.
Regionens ordförande Terje Gunnarsson förklarade Järvalyftets stora betydelse inte bara för Husby utan också för hur hela miljonprogrammets renovering ska gå till, först i Stockholm och sedan i hela landet.
Som ett tecken på den satsning man vill göra i Husby meddelades det också att Hyresgästföreningen ska öppna ett nytt tillfälligt kontor på Trondheimsgatan.
Till en samrådsgrupp i föreningens förhandlingar valdes tre kvinnor från referenskvarteret, och undertecknad från Nätverket Järvas Framtid som ”ögon och öron för övriga Husbybor”.
Gunnel Örnestad och andra i referenskvarteret som har reagerat starkt mot de fortsatta hembesöken av två ”flyttvärdar” från Svenska Bostäder har nu börjat samla in namn på en lista med rubriken Vi säger nej till Svenska Bostäders planerade ombyggnader och rivningar i referenskvarteret Trondheimsgatan 26-32 (hela listan på jarvasframtid.blogs.se).
I två av husen (26 och 30) har redan 48 hyresgäster skrivit på, vilket är nästan alla som har öppnat. På en särskild lapp har husets barn skrivit en lång rad egna kommentarer. Även i 32:an, som ännu inte hunnit lika långt, har de tillfrågade skrivit på.
Syftet med namnlistan, som utarbetats tillsammans med Järvas Framtid, är att innan förhandlingarna göra det fullständigt klart för alla att och varför Svenska Bostäder inte har hyresgästernas medgivande till något annat än ”en normal renovering som vi har råd med”.

Informationsmissar?

Det börjar för de flesta husbybor stå klart att det inte, som Kristina Alvendal (m) hävdar, är fråga om ”informationsmissar”. Politikerna bakom Järvalyftet har medvetet försökt överrumpla dagens befolkning genom att sätta ”spaden i marken” och etablera ett slags orubbligt faktum i ett kvarter, innan husbyborna har börjat förstå vidden och kunnat reagera mot den totala ombyggnad av stadsdelarna runt Järva som planerats.
Makthavarna vill göra hela Järvaområdet, d v s Akalla, Husby, Kista, Rinkeby, Tensta och Hjulsta, till ett slags sammanhängande Kista Science City med nya radhusområden på ruinerna av rivna hyreshus, renoveringar till nyproduktionsstandard och ”blandade boendeformer” runt Järvafältets gröna lunga. Populärt för rika höginkomsttagare, men helt utom räckhåll för dagens befolkning som då drivs bort bakom cyniska tal om integration och trygghet.
– Det blir enorma konsekvenser. De vågar inte ge hela bilden, för då blir det revolution, säger professor Stellan Lundström, bostadsexpert på KTH i Stockholm i en kommentar till Offensiv.
Därmed har makthavarna grovt underskattat det motstånd som nu har väckts av deras totala brist på respekt.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!