Huvudlös privatisering av gruppbostäder i Alingsås

2012-06-13 17:48:05
Fyra gruppbostäder, med plats för 24 personer med olika typer av intellektuellt funktionshinder, i Alingsås riskerar att privatiseras, vilket har mött hårt motstånd i kommunen bland anhöriga och personal.

Även facket har engagerat sig mot privatiseringen. Kommunal Alingsås ordförande meddelar att en majoritet av personalen har beslutat att stanna inom kommunen och inte gå över till en privat arbetsgivare. Det innebär att en privatisering av omsorgen leder till övertalighet.
– Att privatisera en verksamhet med en liten utsatt grupp vars handikapp gör den oerhört känslig för förändringar är huvudlöst. Rättvisepartiet Socialisterna stödjer protesterna fullt ut, säger Stefan Berg, RS.
Utan tvekan följer en stor turbulens vid en så omfattande förändring som byte av huvudman.
Dessutom blir sannolikt en övergång från offentlig till privat regi en försämring av servicen för brukarna och ett sämre arbetsklimat för de anställda.

Färskt i minne finns skandalerna runt äldreboenden där privat vinstjakt satt de äldres säkerhet efter profiten. Det är det ökända företaget Attendo LSS AB som vill driva bostäderna. Att det inte finns något annat mål än att maximera vinsten är tydligt. Attendo säger sig kunna driva boendet, men till lägre kostnad än kommunen. Det skulle inte vara möjligt utan försämrad service eller försämrad arbetsmöljö för de drygt 25 stödassistenterna.

Alingsås kommun driver idag tio liknande gruppbostäder med totalt 48 platser för de i behov av särskilt stöd med brukare i en ålder mellan 20 och 80 år. Tjänstemännen vid socialförvaltningen är de som har utrett frågan och föreslagit till politikerna i socialnämnden att ”anta utmaningen”. Men i maj skickades för­slaget på återremiss av socialnämnden och i veckan ska ärendet behandlas igen.
Med anledning av detta höjs protesterna och allt fler röster mot en privatisering av boendena.
Anhöriga och personal har överlämnat en namninsamling till Aling­sås kommun och man tänker demonstrera. De hoppas kunna stoppa privatiseringen genom att ­påverka politikerna i socialnämnden.
– De har aldrig besökt våra ungdomar och har hittills visat en skrämmande okunnighet om vad de ska fatta beslut om och vilka konsekvenserna blir. Det känns mycket oroande, säger Gun Christiansson till Göteborgs-Posten.
Den valfrihet som borgarna talar så varmt om är bara en frihet att välja privat.
– Våra ungdomar varken kan eller får välja. De får helt enkelt finna sig i det beslut som fattas och bo kvar oavsett vem som driver bostäderna de bor i, konstaterar Lisbeth Håkansson till Göteborgs-Posten.
Över hela landet behövs det nu ett uppror mot privatiseringar och vinster i välfärden.
En seger mot den borgerliga majoriteten i Alingsås skulle vara ett steg på vägen.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!