I Iran förföljs aktivister som Iman

2010-06-16 18:26:20
Iman Jalili, 28 år, kom till Sverige som asylsökande för tre år sedan. Han flydde från Iran, där han som student var politiskt aktiv.

I Sverige har Iman Jalili tillsammans med frun Elham Jalili, som han varit tillsammans med sen 2,5 år tillbaka, en dotter på 5 månader och en styvson på 8 år, men Migrationsverket vägrar att ge honom uppehållstillstånd. Vid en av förhandlingarna uppgav Migrationsverket att Iman måste bevisa att han är förföljd. När han, genom sina föräldrar, visade en kopia från rättegången i Iran där Iman Jalili blev dömd till fängelse, krävde Migrationsverket ett original. Kopian är utfärdad av domstolen i Iran, som inte tänker lämna ut något original till Imans föräldrar, då detta räknas som ett.
I Iran förföljs politiska motståndare till diktaturen och riskerar att dömas till döden.

Elham Jalili och barnen
är svenska medborgare. Iman har ansökt om att få stanna i Sverige på grund av familjeanknytningen och har papper som både styrker att han är far till dottern och ett stöduttalan­de från en kurator, men Migrationsverket godtog endast stöduttalandet och använde det som ansökan. Fyra dagar senare beslutade Jörgen Broman, beslutsfattare vid Migrationsverket, att det inte framkommit skäl till att bevilja uppehållstillstånd ”… då kurator Anna Huzell Espling saknar fullmakt att företräda Iman Jalili Shahmansori”.
Familjens situation ser hela tiden mer ansträngd ut. Liksom för många andra är ekonomin dålig, då Elham är mammaledig. Hon själv berättar att det är påfrestande:
– En person som har flytt förföljelser och politiska problem borde få asyl i Sverige!
Amer Mohammed Ali

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!