I marginalen: Amazon not welcome!

2018-07-18 10:31:48
Amazon håller på att etablera sig i Sverige och det borde få alla varningsklockor att ringa.
Amazon må ha förlorat platsen som världens största e-handelsbolag till kinesiska Alibaba. Men i övrigt spelar Amazon i en egen division. Amazons grundare, storägare och verkställande direktör Jeff Bezos är världens rikaste person och Amazons börsvärde är världens näst högsta. Dessutom är Amazon nu världens mest värdefulla varumärke.
Amazon skulle inte ha nått dessa toppositioner om det inte vore för att bolaget har placerat sig i botten vad gäller anställdas löner och villkor.
Arbetarna vid Amazons leverantörsfabriker i Kina tvingas exempelvis jobba uppemot 100 timmar övertid per månad och ibland 14 dagar i sträck. De hade inte rätt till semester och många, särskilt de tillfälligt anställda arbetarna, tjänar inte mer än 2,11 dollar i timmen (mindre än 18 kronor). Det ska jämföras med att Amazonchefen Jeff Bezos förmögenhet växer i en takt av 80 miljoner kronor i timmen. Under det första halvåret i år ökade Jeff Bezos förmögenhet med 42 miljarder dollar (nära 357 miljarder kronor), vilket är mer än flertalet länders BNP.

Amazon är ökänd för sin antifackliga hållning och många övergrepp på arbetsrätten. I Storbritannien har facken nu gått till domstol för att förmå Amazons leverantörsfirmor att betala sina anställda lagstadgad minimilön, sjukförsäkring och pension.
Arbetsvillkoren på Amazons lager i Storbritannien och på andra håll får 1800-talets slavfabriker att framstå som mänskliga. Anställda har vittnat om att de inte ens vågar gå på toaletten i rädsla för att missa målen. 
Den undersökande journalisten James Bloodworth som under en tid jobbade på ett av Amazons lager i England berättar för Business Insider den 18 april:
– Jag har jobbat på andra lager, men detta var fruktansvärt. Det fanns ingen chans att ta raster. Det fanns bara möjlighet att ta en kort lunch på 15 till 20 minuter och arbetsdagen var 10,5 timmar lång. Det fanns också ett sexgradigt bestraffningssystem, som jag själv drabbades av efter att ha varit sjuk. Det var som ett fängelse.
Slavarbete i fängelseliknande arbetsplatser har gjort Jeff Bezos till historiens rikaste person. Det sägs med rätta att bakom varje förmögenhet döljer sig ett brott. I Jeff Bezos och andra storkapitalisters fall handlar det om ett oändligt antal brott.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!