I marginalen: ”Djupt ner i syltburken”

2016-05-11 11:20:23
Maktbolaget Investor, som är navet i Wallenbergfamiljens imperium, har fastnat i en skatterazzia. Inte en dag för sent. Wallenberg, liksom andra kapitalister, har länge kunnat smita från skatten.
För ett par år sedan (2013) avslöjade SvD Näringsliv att: ”Tack vare gynnsamma regler betalar familjen Wallenbergs maktbolag Investor mycket blygsamma summor i svensk bolagsskatt. Samtidigt undviker börsaktuella inkassoföretaget Lindorff som ägs av Investor helt att betala bolagsskatt”.
Nu har det på nytt avslöjats att Investor använt sig av räntesnurror för att slippa betala skatt på de miljardvinster som det helägda bolaget Mölnlycke Health Care gjort. Räntesnurror är internlån inom en koncern till ockerräntor. I Mölnlycke Health Cares fall handlar det om ett lån från holdingbolag inom Investor till en ränta på 13,5 procent. De fiktiva dyra lånekostnaderna gjorde sedan att Mölnlyckes vinst kunde trollas bort, samtidigt som Investor kunde kvitta ränteinkomsterna mot andra kostnader och därmed smita undan skatten.
”Av redogörelsen i Investors årsredovisning 2013 framgår att den köpta Mölnlycke Health Care-koncernen har varit mycket lönsam under alla år. Trots detta har de svenska bolagen i princip aldrig betalat någon bolagsskatt”, skriver Skatteverket och påminner om att Investor har fått ett obeskattat koncernbidrag från Mölnlycke Health Care AB på nära 8 miljarder kronor under en femårsperiod.

År 2012 rasade det så kallade näringslivet mot Alliansregeringens uddlösa förslag mot räntesnurrorna. Hela 27 storkapitalister, däribland Investors ordförande Jacob Wallenberg, skrev ett ilsket brev till dåvarande finansminister Anders Borg. ”En sådan lagstiftning blir godtycklig och detta är inte acceptabelt. De affärsmässiga bedömningarna kan inte göras av Skatteverket”, röt direktörerna mot ett förslag som var fullt av kryphål och som inte satte stopp för skattetrixande via exempelvis räntesnurror.
Men är man fast i syltburken så är man. Investor upptaxeras nu, dock endast för tiden efter 2013.
Investor har överklagat, och hoppas på en friande dom. I alla tidigare skattemål i samma fråga har ”rätten” dömt till Wallenbergs förmån.
Likhet inför lagen. Glöm det.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!