I marginalen: ”Dränerar offentlig vård”

Nätläkarna dränerar den offentliga vården på mångmiljonsummor årligen (Foto: Marco Verch / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Coronakrisen har blivit en vinstkälla för de privata nätläkarbolagen, som i huvudsak ägs av riskkapitalister och som dränerar den offentliga primärvården på resurser. Hittills i år har digitala vårdtjänster från privata appar kostat landets regioner minst 330 miljoner kronor. ”Fortsätter det i samma takt blir slutnotan för 2020 närmare 1 miljard kronor, vilket vore en dubblering jämfört med tidigare år”, rapporterade SVT under den gångna helgen. 
I juli 2018 skrev SvD Näringsliv under rubriken ”Digitala läkarna – Sveriges nya miljardindustri” att: ”Riskkapitalbolagen öser pengar över dem – och förväntar sig global expansion. De tre största privata nätläkarna, som alla lever på intäkter från landstingen, är värderade till över 4,6 miljarder kronor.” Sedan dess har intäkterna ökat ännu mer och förra året passerade antalet besökare 1 miljon-vallen. De privata nätläkarbolagen redovisar dock fortfarande inga vinster. Men förlusterna är lätta att bära med tanke på de skattefinansierade vinster som väntar i framtiden.
De privata nätläkarbolagen har dessutom fått extra tillskott i kassan av att apoteksbolagen, både de privata och det statliga apoteket AB, har blivit delägare. Det har bland annat inneburit att nätläkarbolaget Min Doktor etablerat fysiska vårdcentraler i ICA-butikerna, vägg i väg med det ICA-ägda Apoteket Hjärtat. 
Nätläkarbolagen påstår själva att de avlastar vårdcentralerna, men en verklig avlastning vore att ge vårdcentraler mer resurser och ta ett helhetsgrepp om vården för att se till att vården blir jämlik och tillgänglig för alla. 

De privata nätläkarbolagen vänder sig främst till de mer välbärgade, särskilt i Stockholm. ”Nätläkarna tuggar stora hål i landstingens budgetar och kostnaderna har fått skena. 2018 kostade besöken över en kvarts miljard kronor – en ökning med 80 procent jämfört med 2017. I Region Stockholm, där mobilerna går särskilt varma, gick notan på mer än 100 miljoner kronor.  Det motsvarar mellan 80 och 120 läkartjänster i Stockholms riktiga sjukvård”, konstaterade Expressen den 24 oktober 2019.
Den digitala vården kan vara ett komplement, men för de privata nätläkarbolagen handlar det om ”snabba cash” på skattebetalarnas bekostnad. För några minuters rådgivning eller chat får din region betala, via utomlänskassan, 500 kronor. Förnyelse av recept kostar berörda regioner lika mycket. De privata nätläkarbolagen kostar mycket mer än de hjälper. Vård ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!