I marginalen: ”Konsulter och ’affärsplan'”

2016-08-24 10:50:28
Lena Baastad, före detta kommunalråd (S) i Örebro, blir ny partisekreterare för Socialdemokraterna. Det meddelade partiordförande tillika statsminister Stefan Löfven i förra veckan. Den avgående partisekreteraren Carin Jämtin ryktas däremot bli ny chef för Sveriges biståndsmyndighet Sida i höst.
”Förutom att jag kommer att vinna val kommer jag även att syna Moderaternas politik”, sa den nya partisekreteraren efter att hon hade utsetts av partistyrelsen. Först på S-kongressen nästa år ska hon väljas.
Vinner val? Även i Örebro backade S i valet 2014, som på riksplanet blev partiets näst sämsta val sedan den allmänna rösträtten infördes.
Sedan många år tillbaka styrs Örebro av Socialdemokraterna och de båda antifackliga högerpartierna Centern och Kristdemokraterna. Det är kanske dit som också Löfven sneglar?
Hur som helst, så sent som i december ifjol sa Lena Baastad att hon skulle ta farväl av politiken. ”Jag vill inte vara politiker hela livet. Jag har tackat ja till ett spännande uppdrag utanför politiken. Tiden är inne för att gå vidare till nya utmaningar”, sa hon till SVT Örebro i december 2015. Hon sa dock inte vilket ”spännande uppdrag” det handlade om. Det var hemligt.

Men några veckor senare blev det klart att Lena Baastad hade fått jobb som ledarskapskonsult på konsultbyrån Gaia Leadership, som säger sig ha ”Det Offensiva Ledarskapet” som sin filosofi och som skryter med att man har både storbanken SEB och regeringskansliet som sina kunder.
Det är väl därför som regeringen kallar sitt så kallade jobbprogram för ”En affärsplan för Sverige”.
I Aftonbladet den 19 augusti skrev den socialistiska historikern Kjell Östberg att det efter ”affärsplan för Sverige” känns naturligt att den nye partisekreteraren hämtas från konsultfirman Gaia Leadership vars grundläggande credo är att ”en organisations förmåga att konkurrera och skapa värde avgörs av dess förmåga att skapa ledare”. Centralt i den filosofi som Lena Baastad företräder där är att medarbetarna (här partimedlemmarna?) görs till ”offensiva leverantörer” som skapar en ”kund och resultatorganiserad kultur såväl inåt i den egna organisationen som utåt i samspelet med kunder och intressenter”. Med ”affärsplan” och managementfloskler ska alltså S vinna val. Man tar sig för pannan. Men det säger en del om dagens borgerliga socialdemokrati.

Efter bara 17 månader som Handelsbankens vd fick Frank Vang-Jensen sparken. Men han landar mjukt i sin fallskärm på 19 miljoner kronor. Vang-Jensens lön, olika ersättningar och pensionsavsättningar för nio månaders jobb under 2015 var heller ingen spottstyver – hela 11 miljoner kronor kammade han hem.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!