I marginalen: ”LAS – ett kostsamt svek”

”Vi fick världens bästa omställningsavtal”, menade S-regeringen och facktopparna när sålde ut LAS. Dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) menade till och med att det ”var en jättestor facklig seger” (Foto: Sveriges riksdag)

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

När S-regeringen och facktopparna sålde ut LAS (Lagen om anställningsskydd) ursäktades det med att ”vi fick världens bästa omställningsavtal”. Den dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S), som tidigare varit ordförande för Saco (akademikernas fackliga centralorganisation), menade till och med att det ”var en jättestor facklig seger”.
Omställningsstödet för vidareutbildning eller omskolning slapp arbetsgivarna betala. Det skulle betalas via statliga bidrag som drygades ut med studielån. Det blev också staten som fick i uppgift att avgöra vem som skulle få det. För att delvis finansiera detta beslutades att räntan på studielånen skulle höjas för alla som hade tagit studielån sedan 1989 och tänkte göra det i framtiden.
Den 1 januari i år höjdes räntan på studiestöd till 0,59 procent, vilket innebar att många med studielån tvingades betala uppemot 2 000 kronor mer om året till CSN (Centrala studiestödsnämnden) och att avbetalningstiden förlängdes med ett år.
När ansökningsomgången öppnades i oktober 2022 var det många som sökte det nya omställningsstödet, men få beviljades stöd.
”Totalt har CSN fått in runt 20 000 ansökningar om omställningsstudiestöd, och hittills har drygt 4 600 av dem gåtts igenom. Ungefär en tiondel har fått ja, 412 personer kommer att få det mer generösa studiestödet som var en del av LAS-överenskommelsen”, rapporterade LO:s tidning Arbetet den 12 januari i år.

De blåbruna, som genom Tidöavtalet har skrivit in att bara ”utbildningar som har ’hög efterfrågan på arbetsmarknaden’” skulle godkännas, gav heller inte CSN några nya resurser för att hantera ansökningarna, och pengarna till stödet betalades inte ut, vilket fullbordade misslyckandet.
”Nu införs ett tak för hur mycket pengar som kan betalas ut under våren. Uppskattningsvis kommer pengarna att räcka till 4 400 personer under våren. Det motsvarar var sjätte ansökan och baseras på att många kommer att studera deltid” (TCO:s tidning Arbetsvärlden den 12 januari). I augusti i år hade bara drygt 3 000 personer av de nära 40 000 som sökt fått omställningsstudiestöd. ”Världens bästa omställningsavtal”, någon?
I förra veckan aviserade regeringen att CSN kommer att få mer pengar i höstbudgeten – 110 miljoner kronor mer de kommande åren – för att hantera ansökningarna och att reglerna dessutom ska bli mindre krångliga. För lite, för sent. CSN hade begärt 250 miljoner kronor.
Det är svårt att hitta ett mer kostsamt svek än sveket mot LAS och det som fanns kvar av anställningsskyddet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!