I marginalen: Några få tar hela kakan

2018-05-30 15:59:08
Hela 82 procent av förmögenhetstillväxten gick till den rikaste procenten av världens befolkning ifjol. Dessutom skedde den största ökningen av dollarmiljardärer någonsin och skillnaden mellan vd-löner och arbetarlöner blev ännu groteskare. I USA tjänar en vd idag 361 gånger mer än en arbetare.
De rika drar ifrån i en oemotsvarad hastighet och det är ingen hejd på guldregnet. Aldrig någonsin har talet om att det saknas pengar varit så grundlöst. Det finns ett överflöd av pengar, men i fel fickor.
Att de superrika bara blir rikare är liksom ingen hemlighet. Antalet dollarmiljardärer (personer med en förmögenhet som överstiger 8,9 miljarder kronor) är rekordmånga. Enligt tidskriften Forbes årliga lista över världens rikaste finns det nu 2 208 individer som kan titulera sig “dollarmiljardär”, mot fjolårets 2 043. Forbes noterar också att dollarmiljardärernas snittförmögenhet är rekordstor – omkring 4,1 miljarder dollar (37 miljarder kronor) per individ, vilket är en summa som är nästan lika stor som Sierra Leones BNP och som landets 7 miljoner invånare årligen ska dela på.
Bara ökningen av de superrikas förmögenhet räcker för att utrota världsfattigdomen flera gånger om. 

Bankernas och storbolagens aktieutdelning är en anledning till att de superrikas förmögenheter växer så snabbt och så mycket.
S&P 500-företagen (de 500 största aktiebolag som handlas i USA) har under de senaste tolv månaderna (fram till och med mars i år) betalat ut 428 miljarder dollar (3 830 miljarder kronor) i aktieutdelningar och köpt egna aktier för 573 miljarder dollar (5 120 miljarder kronor). Det sistnämnda görs för att få upp börskurserna och bädda för ännu större framtida utdelningar. Sammantaget handlar det om 1 001 miljarder dollar i utdelningar och uppköp, en ökning med 6,6 procent från samma period året innan, enligt Dagens PS.
I svenska kronor landar summan på svindlade 8 950 miljarder kronor till aktieägarna, samtidigt som antalet hungriga i världen ökar för första gången på 10 år.
Trumps skattesänkningar är en starkt bidragande orsak till att börsbolagen på Wall Street gör sina ägare extra lyckliga i år. Trump sänkte bolagsskatten från 35 till 21 procent för bolag som har gjort det till en sport att betala så lite som möjligt i skatt, helst ingen alls. Detta i sin tur har gett både rekordvinster och rekordutdelning, men inga nya jobb. Förvånad, någon?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!