I marginalen: ”Nato:s man i Sverige”

2016-04-20 13:38:19
I en debattartikel i Aftonbladet den 11 april ställer sig försvarsminister Peter Hultqvist (S) undrande till varför han så ofta får frågan: Håller Sverige på att förbereda sig för att gå med i Nato? Det kan väl inte var så svårt att förstå varför den frågan ställs. Peter Hultqvist – liksom Alliansens försvarsministrar före honom – gör ju allt för att Sverige ska bli med i Nato.
 – Det som Hultqvist sa är fullständigt förenligt med det som ministrar från Nato-länderna säger. Jag såg ingen som helst skillnad. När jag var Nato-ambassadör brukade vi säga att om Sverige ansökte på tisdag skulle Sverige kunna bli medlem på onsdag, så viktigt är det för Nato, sa Nicholas Burns, som har varit en av topparna i både Nato och det amerikanska utrikesdepartementet, till radions Ekot när han recenserade Peter Hultqvists medverkan vid den internationella säkerhetskonferensen i München i februari.
Får regeringen dessutom som man vill kommer värdlandsavtalet att klubbas igenom i riksdagen och därmed är det fritt fram för Nato att bedriva krig med Sverige som bas.
”Den svenska linjen innebär nu en satsning på förhöjd militär förmåga i kombination med fördjupade samarbeten med andra länder och organisationer”, erkänner försvarsministern vidare i debattartikeln. Organisationer i det här fallet är en ”organisation” – Nato.

Sverige ska nu också kuppas in i Strategic Communications agency (Stratcom), som är Nato:s egen propagandacentral och som har sitt högkvarter i lettiska Riga. Redan i november ifjol rapporterade utländsk media om att ”Sverige planerar att gå med i Nato:s  Strategic Communications agency. Sverige väntas lämna in en formell ansökan under 2016 och kan därmed bli det första landet i Stratcom som inte är Nato-medlem” (defencenews den 1 november 2015).
Enligt försvarsministern är det Rysslands propagandakrig som får regeringen att bli än mer aktiv i Nato:s propagagandakrig. Primitiv rysskräck är bara förnamnet. Men räkna med att generalerna vid den så kallade försvarsmakten gnuggar händerna. Med upptrappat propagandakrig följer ännu större försvarsanslag.
Robotar och nya stridsflygplan istället för vård, skola och omsorg. Det är det som Peter Hultqvist menar när han lovar  ”satsning på förhöjd militär förmåga”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!