I marginalen: Sätt stopp för bankernas rån

2018-11-21 11:22:24
Kunderna betalar för att ha pengar på banken samtidigt som bankernas marginaler på bolån bara har blivit större. Det är denna form av systematiskt rån som göder bankerna i allmänhet och de fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – i synnerhet. Förra året gjorde de fyra storbankerna en sammanlagd vinst på över 100 miljarder kronor, varav 70 miljarder portionerades ut till aktieägarna.
De fyra storbankerna ligger alla i toppen på listan över Europas mest lönsamma banker.
I skydd av och med hjälp av statliga lånegarantier och miljardstöd kunde storbankerna räddas undan den finansiella härdsmälta som hotade när den globala kapitalismen djupdök 2008-2009. I mars 2009 uppskattade SvD Näringsliv att statens stöd till bankerna i form av lån, kapitaltillskott och garantier låg på 669 miljarder kronor – 70 000 kronor per invånare eller ungefär en femtedel av Sveriges BNP.
Efter att ha räddats såg de vinstjagande storbankerna till att blåsa upp den bostads- och lånebubbla som nu håller på att spricka. År 2010 stod bolånen för en fjärdedel av exempelvis Swedbanks hela låneverksamhet – idag 53 procent. Sedan dess har storbankernas vinster på bolån lämnat det jordiska.
– Bara under det senaste året har bankernas vinst på bolån legat på cirka 41 miljarder kronor. Det är en ökning med hela 200 procent jämfört med 2010, säger  Villaägarnas boendeekonom Håkan Larsson till Expressen den 25 oktober.

Swedbank, som inte skulle ha funnits kvar utan statens stödmiljarder 2008-2009, är idag den bank som tjänar mest på sina lån, i huvudsak bolån. Räntenettot – skillnaden mellan vad banken betalar i ränta och vad den själv tjänar i ränta – var för Swedbanks del 6,3 miljarder kronor det tredje kvartalet i år.
Swedbanks kvartalsvinst är vida större än de 3,6 miljarder kronor som Region Jämtland-Härjedalen årligen omsätter och som ska finansiera sjuk- och hälsovård samt länstrafik för regionens 130 000 invånare.
Storbankernas brottsregister är en lista utan slut. Både kunder och statskassan rånas samtidigt som smutsiga pengar tvättas. Swedbank misstänks för penningtvätt i Baltikum, SEB pekas ut som delaktig i den hittills största skattesvindeln som avslöjats i Europa och Panamadokumenten klädde av Nordea.
Sätt stopp för det stora bankrånet 2.0 – förstatliga bankerna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!