I marginalen: ”Vad är det för fel på honom?”

2018-11-28 10:13:40
”Donald Trump visar ingen sympati för brändernas offer”, skriver Los Angeles Times och frågar: ”Vad är det för fel på honom?” Det finns bara ett svar på den frågan: Allt.
Trumps politik och uttalanden ska dock inte ses som endast en följd av personliga tillkortakommanden eller brist på empati, utan har sina rötter i kapitalismens kris och den djupa politiska kris som råder i USA.
Det är också värt att påminna om att han blev president trots att han i valet fick drygt 2,8 miljoner färre röster än motkandidaten Demokraternas Hillary Clinton som var så mycket etablissemanget man kunde bli. USA är ingen demokrati. Redan för 150 år sedan noterade Karl Marx och Friedrich Engels att det politiska systemet i USA är grundat på en allians mellan korrupta politiker och Wall Street. ”Valen” reduceras till att handla om vilken del av den härskande klassen som får förtrycka och förtrampa massorna.
Men motståndet mot Trumps reaktionära politik och attacker håller på att ändra detta. I ett extremt polariserat USA vinner även vänstern och socialister framgångar, vilket tillsammans med kampen ritar konturerna av nytt politiskt parti.

Trump är varken den första eller sista politikern som ljuger. Men Trump lyckats slå rekord även vad gäller lögner. Enligt Washington Post i maj har Trump gjort över 3 000 falska och oriktiga påståenden sedan han blev president, vilket motsvarar 6,5 lögner om dagen. En dag rörde det sig om totalt 97.
Sedan dess har det bara blivit värre och djupet i krisen för hans administration påminner inte så lite om Richard Nixons sista månader som president.
Vita husets försvar av Saudiarabiens mördarregim och USA:s beväpning har till och med blivit för mycket för en av högerpresidenten Ronald Reagans medarbetare som menar att det budskap som Trump sänder till världens tyranner är: ”Vifta med pengar framför USA:s president och du kommer undan med mord”.
Kaliforniens bränder och den extremt giftiga luft det skapar har Trump besvarat med uppmaningar till att bekämpa bränderna med krattor och räfsor, vilket han påstår sig ha lärt från Finland. Samtidigt har han fortsatt med sina klimatförnekande galenskaper. I ett tweet den 22 november skrev Trump: ”Det blåser kallt idag – vad hände med den globala uppvärmningen?”. Det är lika korkat som att förneka fattigdomen med hänvisning till att jag och mina vänner är rika, vilket också Trump gör stup i kvarten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!