I poliscell för tre klisterlappar

2009-06-04 13:37:57
Natten mot söndag satte Christos Kapsalis upp tre klisterlappar mot rasism och kapitalism på en av SL:s tunnelbanestationer. Kort därefter bars han iväg och arreste- rades för vandalisering av privat egendom samt muddrades naken.

Christos är grekisk student i Sverige, men också valarbetare för ArbetarIni-tiativet.
Han hade med sig sitt grekiska ID-kort när han satte upp de tre klisterlapparna. Vakterna bar ut ho­nom från t-banestationen och kallade på polis. Polisen i sin tur körde honom till polishuset.
När Christos frågade poliserna om hur mycket böterna skulle gå på kunde de inte svara. De frågade dock honom om hur mycket pengar han hade med sig in i landet.
Poliserna hävdade sedan att eftersom han inte hade med sig sitt pass måste han arresteras.
– De sa till mig att om jag haft passet med mig skulle det här inte ha hänt. Och att de kollar alla arreste­rade om de har knark, berättar Christos.
Därför tog polisen ifrån honom alla hans tillhörigheter och bad ho­nom att klä av sig naken inför dem för att de skulle se efter om han hade några droger på sig.
Polisen påpekade också att hans ID-kort inte var giltigt för dem och att de ville se hans pass. Christos förklarade att hans pass fanns hemma i Bergshamra. Men han skulle få stan­na i arrestcellen.

När han frågade hur länge, fick han veta att han skulle få vänta på en utredare och det kunde ta någonstans mellan 1 till 6 timmar. Han fick inte tillbaka alla sina kläder, trots att han frös och när han försökte ta sig till badrummet fick han först vänta i en kvart innan de öppnade dörren. Hela tiden var Christos övervakad av flera poliser.
När utredaren dök upp påpekade denne ännu en gång att ID-kortet in­te ansågs som giltigt och att de behövde hans pass. Christos svarade än- nu en gång att passet fanns hemma och frågade återigen vad som nu skulle hända. Utredaren svarade inte, utan i­stället fick de köra med piketbuss tillbaka till universitetet, där polisen trängde sig in i Christos lägenhet och ställde frågor om hans tillhörigheter. Christos fick visa upp sitt pass och blev sedan lämnad ensam i lägenheten.
– Om det här händer en person som sätter upp tre klisterlappar, vad händer då om man gör något värre? Att man kan lägga ner stora polisresurser för att en kille satt upp tre klisterlappar och samtidigt låta riktiga brottslingar gå lösa är vansinne. Det känns som om jag har blivit psykiskt våldtagen av polisen, säger Christos.

Om Christos varit svensk hade detta inte hänt. Och det visar tydligt på polisens brutalitet mot utlandsföd­da. Christos satte bara upp tre klisterlappar och ändå blev han behandlad som en kriminell.
– Jag kan inte Sverige tillräckligt bra för att veta varför de skulle ha nå­gon anledning att behandla mig så här, men jag tror att det kanske var för att de trodde att jag kriminell.
Polisens agerande var hänsynslöst och rasistiskt. Och om detta kan hända med en person med ett pass, vad händer då med de som är utan?
Lucía Collazos

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!