IF Metall på väg att göra upp?

2010-03-24 16:41:04
Medan Handels har varslat om strejk från den 1 april och otåligheten växer även hos Livs, GS och Pappers, som varslat om blockader av öv­ertid, nyanställningar och ök­ade inhyrningar, fortsätter IF Metall att hoppas på ett 22-månadersavtal med hjälp av de så kallat opartiska ordförandena (opo).

IF Metalls ordförande Stefan Löfvén hoppas på så sätt på att kunna ”räd­da” något av industrins normerande roll för framtiden efter Unionens och Sveriges Ingenjörers avtal om en lönehöjning med 2,6 procent på 18 månader.

Allt tyder på att LO:s industrifack vore beredda att godta ungefär den nivån i ett avtal som inte riskerar att komma i otakt med övriga LO-fack. Den stora stötestenen är i stället bemanningsfrågan, som i Unionens av­tal har hänskjutits till en typ av parts- sammansatt grupp som Offensiv tidi-gare har varnat för (läs Offensiv # 887, den 11 februari i år).
– Frågan om företrädesrätt (det vill säga att inhyrning inte ska kunna ske så länge uppsagda har återanställningsrätt enligt LAS) har legat som en våt filt över förhandlingarna, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Enligt Löfvén behöver IF Metall både en annan lönekonstruktion och ett stopp för kringgåendet av LAS.
– Det blir inget avtal med mindre än att vi har en lösning på bemanningsfrågan.
Det är också en linje som LO:s avtalssekreterare Per Bardh sa till Jobb­upprorets uppvaktning den 15 mars att LO-förbunden var eniga om.
Arne Johansson

 RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Jobbuppror för allas rätt till fasta heltidsjobb – stopp för möjligheten att ersätta fast anställda med bemanningsföretag, bort med allmän visstidsanställning och and­ra osäkra anställningar.
  • Ingen prutmån i LO:s lönekrav – minst 620 kronor för en heltidsanställd plus en jämställdhetspott på 120 kronor för alla med en månadslön på under 21 300 kronor.
  • Ingen heltidsanställd ska tjäna mindre än 19 000 kronor i månaden.
  • Nej till sänkta ungdomslöner.
  • Förbered för strejk – avtalen ut på omröstning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!