Ilska och frustration på boenden i Kortedala

2012-05-31 07:58:41
Med anledning av att Östra Göteborg ska göra nedskärningar på 40 miljoner kronor har Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Kortedala/Bergsjön gjort olika besök på de arbetsplatser som är drabbade, för att informera om nedskärningarna och höra vad personalen har att säga om nedskärningarna.

På Hundraårsgatans äldreboende träffade vi fyra undersköterskor som jobbar på korttidsboendet. På ett personalmöte fick de information om att det ska bli 10 platser på korttidsboendet från de 16 platser man har idag. Det ska även bli nedskärningar inom personalgruppen. De är nu 20 personal på korttidsboendet och som ska bli 10. Det ska bildas en grupp som ska se över vilka ur personalen som får stanna. Vi frågade personalen vad Kommunal har att säga om nedskärningarna.
– Kommunal har inte sagt något om saken, säger en av personalen.
Utan att ha fått det bekräftat av sina chefer tror de att nedskärningarna skjuts på till hösten, vilket lämnar dem i ovisshet inför hur det ska bli under semestern.
Innan beskedet kom om nedskärningarna skrev de anställda på Hundraårsgatans korttidsboende och äldrebonde ett brev till politikerna i stadsdelsnämnden Östra Göteborg. Brevet innehåller olika förslag på hur man kan spara in i och få verksamheten att fungera utan att man behö­ver göra stora nedskärningar. En fråga som de anställda vill ha svar på är ”Vi undrar vart miljonerna som vi har gått back tagit vägen?”
– Det känns som om politikerna inte sparar utan bara flyttar runt problemet, säger en av de anställda.
Det står även i brevet att man behöver andra lokaler för att bedriva korttidsboende i. Istället för ett faktiskt svar på de frågor och konkreta förslag brevet beskriver,  har man bara fått en klapp på huvudet. Som en av sköterskorna uttrycker det, att politikerna nedvärderande säger ”Åh, vad duktiga ni är”. Något annat svar har de anställda inte fått.

Även demensvården är hårt pressad i Östra Göteborg. Vi har pratat med två undersköterskor som jobbar på demensavdelningen. De ­berättade för oss att inga nedskärningar kommer att drabba deras avdelning eller personalen, men att man i samma hus redan har stängt två avdelningar. Från chefen har man fått informa­tion om att 25 platser ska bort. Demensavdelningen hade nedskärning­ar för 7 år sedan. då skulle 14 platser bli till 10.
Men just nu kan inte man dra in mer personal. De har inte tid så det räcker åt alla de boende. Utan föran­kring i verksamheten kommer  uppmaningar från chefer och politiker om att man ska ha mer utevistelser och aktiviteter. Men verkligheten ser annorlunda ut.

– Vi har inte tillräckligt med perso­nal för att kunna genomföra detta. Många av de anställa har jobbat under hög stress och känt att de inte hinner med de äldre. Många har sjukskrivit sig. Det är ingen bra arbetsmiljö här.
Så uttrycker sig en av de undersköterskor vi pratade med. Så vad gör facket åt denna situation? Vi får samma svar på de andra arbetsplatserna vi har besökt:
– Det händer inget från facket. Man frågar efter svar om nedskärningarna, men får inga. De gör precis som arbetsgivaren vill.
RS/Offensiv  menar att man måste ta tillvara på de resurser som finns på arbetsplatserna – det är undersköterskorna som jobbar på korttids- och äldreboende som vet hur verksamheten ser ut och vad man behöver för resurser – inte minst deras brev till politikerna visar detta. Det är varken tjänstemän inom förvaltningen eller politikerna i nämnden som är experterna.
Det finns pengar, nu måste vi kämpa för vår del!
Emma Öman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!