Ilska och kampglöd mot Bovista

2013-02-21 08:04:52

foto: Elias Theodorsson
Stefan Berg, ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg, talade på mötet.

”Nu är det nog – Upprustning på våra villkor”.
Det var rubriken på det möte med 75 personer som RS Kortedala-Bergsjön höll i Bergsjön den 14 februari.


Rättvisepartiet Socialisterna bjöd in hyresgäster som bor i rikskapitalbolaget Bovistas lägenheter på Atmosfärs-, Kosmos-, och Zenitgatan som ett resultat av att flera boende har kontaktat partiet och bett om hjälp. RS har sedan i april förra året uppmärksammat den fruktansvärda situ­ationen för boende i Bovistas lägenheter. Mötets diskussion handlade om boendesituationen i området och hölls på Backegårdsskolan. RS bjöd även in Hyresgästföreningen och Bovista, vilka inte dök upp.
Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna öppnade mötet med att berätta om vad RS har gjort i området.
– Våren 2012 hade vi vår första utdelning av flygblad i området med RS program för upprustning av miljonprogrammet och information om bakgrunden till hur Bovista tog över bostäderna efter privatisering av de kommunala bostäderna.
– I december kontaktade boende återigen RS och bad om stöd och ny information delades ut om att protesterna behövde fortsätta. Fler boen­de kontaktade partiet och efter flera samtal beslutades om att kalla till ett möte för att tillsammans med de boende planera fortsatt arbete för upprustning av Bovistas lägenheter.

Många arga och förbannade hyresgäster vittnade om mögelskador, trasiga toaletter, trasiga spisar, vattenläckor, svartmögel, dålig uppvärmning, trasiga kylskåp och ­trasiga fläktar. Flera vittnade om ­tvättstugor som inte fungerar. Dålig ventilation i samband med mögel har lett till en så allvarlig situation att många hyres­gäster och deras barn har fått allvarliga hälsoproblem.

Hyresgäster vittnade på mötet om att de har fått vänta i över ett år på åtgärder och en del har inte ens fått något svar från Bovista. För de som har fått problemen ”åtgärdade” har Bovista löst problemet med mögel­skadorna genom att måla över möglet och sagt att det räcker. Många av hyresgästerna på mötet har barn och är oroliga för barnens hälsa. De berättade vidare att Bovista kräver betalning för åtgärder, trots att hyresgäs­ter inte ska betala för att bolaget ­håller normal standard. Det ska enligt lag ingå i hyran.
Så vad gör Hyresgästföreningen? Inget, säger hyresgästerna. Den lokala föreningen har ingen fungerande lokal ledning som kan styra upp det hela.
– De klarar ju inte ens av att orga­nisera fungerande möten, sade en mötesdeltagande.
Mötet beslöt att bilda en arbetsgrupp av de boende.
Arbetsgruppen ska ta fram ett protestbrev till Bovista och samla in namnunderskrifter från boende med krav på renoveringar på de boendes villkor. Man ska även dokumentera lägenheterna och vidarebefordra till Hyresgästföreningen och kommunen och kommer att kräva tvångsför­valtning om inget händer. Det gav bra respons och det finns boende som är villiga att organisera sig för upprustning.
När mötet avslutades var det många som skrev ned sina namn och telefonnummer för att få vidare information från arbetsgruppen. De boende har visat att de är villiga att organisera sig och ta kamp mot Bovista och deras utnyttjande av hyresgästerna.
Emma Öman

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!