Indien: Miljonprotest mot regeringens invit till Walmart

2012-09-26 15:33:20
Den 20 september deltog miljoner människor i strejker och andra massdemonstrationer mot regeringens nyliberala förslag kallat ”Big Ticket-reform”, som ska öppna upp den indiska detaljhandeln för utländska jättar som Walmart och Tesco.

Som om inte det vore nog har ­Indiens regering, som leds av Kongresspartiet, också beslutat att dra ned på bränslesubventionerna, vilket har lett till ökade priser på diesel och gas.
I ett försök att rida på det ­folkliga missnöjet har oppositionspartierna gått emot regeringsförslaget om att öppna för utländska direktinvesteringar i detaljhandeln. Förslaget ­berör direkt 40 miljoner arbetare och små affärsägare.
De enda förmånstagarna av regeringens politik är multinationella företag och den indiska kapitalistklassen.

Oppositionspartierna som manade till förra veckans jätteprotest utgör ingen egentlig opposition mot det nyliberala Kongresspartiet. I de delstater där de styr bedriver de samma nyliberala politik. Det gäller även de så kallade kommunistpartierna CPI och CPI(M).
Arbetare och fattiga måste samlas i ett nytt parti som utmanar kapitalismen.

Den bittra sanningen är att det inte finns en stor och livskraftig politisk kraft som står upp mot kapitalismen. Detta är i grunden orsaken till dagens djupgående problem och till att 836 miljoner människor, trots allt tal om de senaste årens ­”ekonomiska under” försöker överleva på 20 rupee per dag (mindre än 3 kronor).
New Socialist Alternative (CWI i Indien) kämpar för:
  • För en 24-timmars generalstrejk mot både ökar bränslepriserna och mot multijättarnas plundring.
  • Inför omedelbart en 50-procentig skatt på bolagens vinster och tillgångar som finns undanstoppade i välfyllda kassakistor.
  • Förstatliga  banker och nyckelin­dustrier under arbetarnas demokratiska arbetarkontroll och hantering av alla resurser.
  • För ett nytt stort arbetarparti.
Anand Kumar
Jagadish G Chandra

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!