Missa inte Fallet Fredag

2012-09-30 12:10:43
Missa inte dokumentären Fallet Fredag som visades i SVT:s Kunskapskanalen i förra veckan. Staffan Lamms film från 1988 berättar om hur en man internerad på Långholmen under andra världskriget, ”Fredag”, visar sig vara en legendarisk tysk revolutionär, antifascist och fackföreningsman.

Upp i dagen rullas den makalösa historien om Hermann Knüfken, en ung sjöman som blev revolutionär,  fängslades i Kiel, men blev befriad av revolutionära matroser 1918. När han med sina kamrater tog sig till Kominterns (Kommunistiska Internationalens) andra kongress i Ryssland 1920 genom att kapa en fiskebåt blev han kallad ”Kamrat Pirat” av Lenin. Han blev sedan ansvarig för Kominterns arbete för sjömän, hamnade i onåd och fängslades av Stalin, blev mirakulöst frigiven från Lubjankafängelset, var nära att bli utlämnad till nazisterna av svensk domstol o s v.
En mycket sevärd film om ett liv och en fantastisk, men idag bort­glömd kämpe. Den svenske revolutionären ”Amaltheamannen” Anton Nilson, som träffade Hermann i Sovjet på 1920-talet, intervjuas i filmen, som kan ses på SVT Play under ytter­ligare 22 dagar från och med den 27 september.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!