”Inga kärnvapen i Iran”

2007-12-12 14:33:45
USA:s spion- och underrättelserapport i förra veckan säger att Iran upphörde med sitt kärnvapenprogram 2003 och att det inte har återupptagits. Regimen i Teheran kan ha tillgång till kärnvapen tidigast 2015, enligt rapporten. Beskeden upprörde krigshökarna i Washington, med vicepresident Dick Cheney i spetsen, som länge har förespråkat flygangrepp mot Iran.

NIE-rapporten (National Intelligence Estimate), som ges ut gemensamt av USA:s 16 olika spionorganisationer, tar tillbaka uppgifterna från 2005, då man uppgav att Iran höll på med ett kärnvapenprogram.
Rapporten är ett stort bakslag för Vita Husets propaganda mot Iran. För bara en dryg månad sen hotade president George Bush med att Irans atomrustning skulle kunna leda till ett tredje världskrig. USA:s militära ledning har flera gånger fått i uppdrag att göra upp detaljerade planer för ett flygangrepp.
Men även USA:s högsta ledning är splittrad i frågan. Det totala militära misslyckandet i Irak, efter lögnerna om massförstörelsevapen, har fått särskilt militärerna i Pentagon att motsätta sig nya attacker. USA:s militär är överansträngd, kostnaderna är enorma och konsekvenserna av en attack oöverskådliga.
För Vita Husets hökar handlar det i första hand om makten i Mellanöstern och över oljan. Irakkriget och det höjda oljepriset har gett regimen i Teheran en stärkt ställning i regionen: i Irak självt, men också i Libanon och i form av tätare band till Syrien och Turkiet. De styrande i både Israel och Saudiarabien oroas också av Irans nya roll.

USA-attack osannolik

Israel säger att Iran bara är två år från att producera kärnvapen, men det har Israel hävdat ”så länge någon kan minnas”, påpekade Philip Stephens i Financial Times.
”Risken för en USA-attack mot Iran är lika med noll efter de amerikanska underrättelsetjänsternas senaste rapport, spår experter”, skrev Svenska Dagbladets Bitte Hammargren efter NIE-rapporten.
Det akuta hotet om militära äventyr har minskat, men hökarna och Bush har inte ändrat uppfattning. I deras värld är bristen på bevis bara ett tecken på att regimen i Iran är skicklig på att dölja sina program.
Både vicepresident Cheney och Bush har tidigare hänvisat till hemliga kärnvapenprogram i Iran. Det faktum att rapporten säger att Iran hade ett program fram till 2003 sägs visa på att man kan återuppta det. Att Teherans kärnenergiprogram, med låganrikat uran, kan ställas om till höganrikat, för vapen, är ytterligare ett argument från krigshökarnas sida.
Under den närmaste tiden är det dock sannolikt att USA försöker få igenom nya FN-sanktioner. De styrande i Ryssland och Kina, som har pressats till att stödja tidigare sanktioner, kommer dock att använda den nya rapporten för att prioritera nya affärer med Iran (olja, vapen m m). Även FN:s atomenergiorgan, IAEA, kom i november med en rapport som uppgav att Iran i huvudsak har sagt sanningen om anrikningen av uran.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!