Inga pengar till Norrbotniabanan

2007-05-09 13:36:58
Bygget av Norrbotniabanan har än en gång skjutits på framtiden.

Utbyggnaden av järnvägen från Umeå till Haparanda skulle innebära stora förbättringar för både miljön och resenärer. Den skulle kunna sätta stopp för onödiga utsläpp från både person- och godstransporter.
Idag ökar godstrafiken via lastbil i Norrbotten.
I Norrbotten är det få som åker kollektivtrafik i jämförelse med resten av landet. Det har en enkel förklaring: det finns inte tillräcklig och bra kollektivtrafik. Piteå och Skellefteå är de största orterna i landet som inte har någon persontrafik via järnväg alls.
Bra järnväg mellan städerna vid kusten skulle innebära att många åker tåg istället för bil. Med Norrbotniabanan kan restiderna mellan orterna längs kusten halveras.
Det finns alltså många fördelar med Norrbotniabanan. Problemet är att den inte byggs! Anledningen är att politikerna inte skjuter till pengar till bygget och nu har högerregeringen dragit in pengarna till bygget och första etappen har därför skjutits upp till år 2015.
Det finns pengar i samhället. Frågan är vad de ska användas till.
Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!