”Inga pigor åt överklassen”

2007-07-02 19:20:52
Den 1 juli trädde regeringens skatterabatt för hushållsnära tjänster i kraft. Från och med nu får den som har råd att anställa någon annan – läs: en piga – för städning, tvätt och barnpassning köpa tjänsterna till halva priset. Förslaget möttes av en protest som också uppmanade till demonstrationer mot högerregeringen den 18 september.

– Vi vill inte ha den här reformen; vi vill ha en reform som gynnar alla, sa Marusja som är en av de oräkneliga papperslösa som jobbar med att städa i andra människors hem, under usla arbetsvillkor och dålig lön.
Bara i Skärholmen i Stockholm organiserar SAC, som enda fack, 300 papperslösa. Och de kommer inte att gynnas av avdraget; så länge de inte har uppehållstillstånd kan de heller inte arbeta vitt.
– Det här förslaget är ingen lösning på kvinnors dubbelarbete. Ville de lösa det, skulle de införa sex timmars arbetsdag, sa Sofia från Kvinnopolitiskt forum.
Talen varvades med talkörer och sång från Syster sol. Att pigavdraget sätter fingret på den ömma ekonomiska punkt där kvinnor inte har gemensamma intressen ringades in av talkören ”Maud, Filippa och Yxan Olin – kvinnliga brackor är också svin”. I den mån pigavdraget är en jämställdhetsreform, handlar det om rika kvinnors jämställdhet på andra kvinnors bekostnad och lika god högerpolitik som avskaffandet av förmögenhetsskatten och attackerna på a-kassan.
Arrangörerna påminde om den protest mot regeringen som kommer att hållas när riksdagen öppnar igen den 18 september. Och Jennifer, en av kontaktpersonerna i nätverket för 18 september var en av talarna.

Viktigt visa motstånd

– Det är viktigt att visa att det pågår ett motstånd. Även om det kanske inte synliggörs i borgerlig media, är det ett motstånd som finns på arbetsplatser och skolor, det finns några som står emot och visar på ett alternativ, säger hon till Offensiv.
Jennifer var tidigare medlem i SAC, men är sedan åtta månader tillbaka aktiv i Kommunal sektion 26.
– Ibland, men inte alltid, är det en fördel att vara medlem i ett majoritetsfack, på min arbetsplats kändes det viktigare att vara medlem i Kommunal.
Den avslutande talaren, Mia, betonade att det är vår gemensamma kamp som avgör hur långt högerregeringen kommer att lyckas gå.
– Regeringen är inte intresserad av vår frigörelse varken som kvinnor eller som klass. Om de nu vill få maskinen att rulla, kommer vi att vara gruset i maskineriet!

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!