Ingen julfrid i Husby

2007-12-19 13:01:41
150 husbybor hoppades i torsdags på något tecken på att Svenska Bostäders VD Göran Wendel tagit intryck av de upprörda protesterna mot en extreme makeover av Husby inom ramen för det så kallade Järvalyftet. Men icke, Wendel var som en gås, samtidigt som publikens vrede framkallade nervösa panikreaktioner från stadsdelsnämndens ordförande Anette Jansson (m).

Konfrontationen mellan de nyliberala bostadsvisionerna och förtvivlade hyresgästers krassa verklighet kunde knappast bli tydligare än under Kista-Rinkeby stadsdelsnämnds ”öppna timma” i Husby träff, där Wendel skulle informera om Järvalyftet.

Falskt tal om trygghet

”Trygghet” hörde till de vanligaste och samtidigt mest cyniska fraserna, då Wendel försökte motivera den planerade lyxrenoveringen med gamla enkätsvar som påstods bevisa befolkningens stöd för en helt annan sorts ”blandad bebyggelse”, där bl a mängder av nya radhus ska byggas där hyreshus står idag. Den extrema oron från de boende i det ”referenskvarter” på Trondheimsgatan i Husby där allt ska dras igång ignorerades helt av Wendel.
De förhandlingar som utlovas om hyrorna i referenskvarteret framstår alltmer som en tom skenmanöver mot bakgrund av att de så kallade flyttvärdarnas arbete snarast har forcerats strax innan jul. Så här beskrivs den skandalösa situationen i en mejl från en av hyresgästerna, Kerstin Eriksson:
”Så fort jag sticker näsan utanför dörren drabbar mig den aktuella ovanligt HÅRDA verkligheten! Julen har verkligen kommit av sig här på min gata och särskilt i 32:an… Här regnar nämligen nu lägenhetserbjudandena över mina grannar, det ena mer otroligt än det andra! Folk förväntas ta ledigt från jobbet med någon dags varsel med risk för att få sparken, överväga hyreshöjning med 2 400 och svara på erbjudanden från ena dagen till den andra.
Rekordet (hittills) är en familj som fick brevet i fredags eftermiddag, kallas till visning på tisdag, ska svara onsdag och flytta 2/1 kl.14.00 – vilket RACE! Samtidigt har ingen av dem en aning om hur många gånger de får tacka nej – och vad som händer om INGET erbjudande syns dem acceptabelt”.
Nätverket Järvas Framtid försöker nu få med sig Hyresgästföreningen på en gemensam presskonferens på onsdag mitt i referenskvarteret, där kravet ställs på ett OMEDELBART stopp för flyttvärdarnas verksamhet fram till dess att förhandlingarna är klara och nya detaljplaner har diskuterats i laga ordning.
78 namnunderskrifter från referenskvarterets 90 lägenhetsinnehavare visar att Svenska Bostäder inte har hyresgästernas medgivande.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!