Ingen plats för sjuka med S-MP-regeringens politik

2018-06-07 13:49:45

foto: Försäkringskassan
”Bli inte sjuk” – S-MP.

Det är tufft för människor som av någon orsak inte längre klarar av sitt jobb och till slut blir utförsäkrade. De får strida länge mot Försäkringskassan och avslagen är vanligtvis formulerade så att besluten är omöjliga att överklaga i domstol.

Ofta får personen ifråga höra olika uppgifter från olika läkare. Många läkare som arbetar med stressrelaterad ohälsa larmar om att patienter stressas av kraven på ständigt nya sjukintyg och att alltid behöva pressas till att återgå till arbetet.
”Under längre tid har sjukförsäkringen inte mått bra”, hävdade Olov Abrahamsson (S) i NSD den 31 januari i år och menade att efter valet 2014 har regeringen försökt att få den att må bättre. Snarare har det blivit tvärtom. 

Åren 2010-2014 blev 87 000 arbetstagare utförsäkrade och bara några har lyckats ta sig tillbaka ut på arbetsmarknaden. 2015 beviljades endast 53 procent sjukersättning. S-MP-regeringen gav samma år Försäkringskassan ett mål om att endast 18 000 per år skulle nybeviljas sjukersättning. Men Försäkringskassan har långt kvar för att nå upp till den nivån – förra året beviljades bara 5 700 ansökningar!
Det är ingen risk att folk sjukskriver sig för att bli rika. Om du trots allt beviljas sjukersättning på heltid (tidigare kallat förtidspension) får du mellan garantiersättningen 9 290 kronor / månad och maxbeloppet 18 399 kronor / månad.
Många som nekas sjukersättning vänder sig till Arbetsförmedlingen. Men Arbetsförmedlingen tycker att de är för sjuka och inte klarar av att ta ett arbete! 

Det är ännu för tidigt att kommentera förändringsförslagen, men från fackligt håll är man smygpositiv. Både LO- och TCO-aktiva talar om att det går åt rätt håll. Men med tanke på neddragningarna de senaste åren finns det inget som tyder på en verklig kursändring från regeringen. LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio menar att det behövs en bestämd instruktion till de utredningar som har presenterats.
”LO vill exempelvis se åtgärder som innebär att Försäkringskassan får samverkansskyldighet att kalla Arbetsförmedlingen, arbetsgivaren, den försäkrade, behandlande läkare och facket till ett överlämningsmöte innan man drar in den försäkrades sjukpenning vid 180-dagarsgränsen. Idag finns stora brister när det gäller Försäkringskassans engagemang”.
Jag kan ju bara hålla med Kjell Rautio när han undrar: ”Är det rimligt att Sverige ska ha OECD:s hårdaste krav för att få sjukersättning och de som trots allt får sjukersättning sedan ska fattiggöras på det sätt som görs idag?”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!