Initiativ mot rödgrön vinströra?

2013-12-02 16:02:53
Det var på den socialdemokratiska partikongressen som partiets vinstkritiske Gossen Ruda Daniel Suhonen, tidigare Tidenredaktör och nu chef på de sk 6F-fackens tankesmedja Katalys, enligt egen utsago förlorade sin politiska oskuld.

– Det var då jag förstod att det inte spelar någon roll hur bra argument man har, hur många motioner som skrivits eller att partimedlemmarna och 90 procent av S-väljarna inte vill tillåta vinster i välfärden då partiled­ningen inte vill, förklarade han på det mer än fullsatta seminarium om Slaget om vinsten som hölls av Folkkampanj för Gemensam Välfärd under Socialistiskt Forum i lördags i Stockholm.

De små kompromisser som han verkade vara ganska nöjd med under S-kongressen tyckte han idag var helt otillräckliga, till exempel att kongres­sen i en skrivning erkände vinstintresset vara ett problem och att partiet ska verka för en kommunal vetorätt mot nyetableringar av friskolor.
– Viktigare vore att förklara hur man ska stänga friskolor, menade han.
– Det är Vänsterpartiet som har rätt i den här frågan, menade han och pekade på att nu även Miljöpartiet har placerat sig till vänster om S i den här frågan.
– S behöver hjälp att vinna valet, fortsatte han och föreslog en slags Trondheimsmodell, där de som kämpar för en upprustad välfärd som förbjuder vinstintresset formulerar fem krav eller så som man pressar de enskilda riksdagskandidaterna att ta ställning till, som ett underlag ­inför valet.

Rättvisepartiet Socialisterna står för behovet av ett nytt brett socialistiskt parti för arbetare och låginkomsttagare. Och utan att för ett ögonblick hemfalla till några illusioner om vare sig V, MP eller S är Suhonens idé värd att diskutera i ett läge som nu, där inte bara den traditionella borgerligheten som Expressen talat om utan även de rödgröna ”vacklar som en groggy boxare i privatiseringsfrågan”.
Det är möjligt att detta inte minst inom facken skulle kunna vara ett nytt sätt att i debatten på basplanet resa sig mot rollen som förväntad röstboskap åt Stefan Löfven oavsett hur långt åt höger politiken har vridits, skärpa pressen mot de fackledningar som svikit medlemmarna och insistera på en egen röst i ­valdebatten på basis av LO:s och Kommunals kongressbeslut om nej till vinster i välfärden.
Det förutsätter dock att frågorna kan formuleras med tillräcklig tydlig­het, kraft och skärpa, liksom att Daniel Suhonen och Katalys även visar att de menar allvar och försöker få ett gehör för idén inom 6F-facken och visar sig beredd att samarbeta med Folkkampanj för Gemensam Välfärd i frågan.

Som journalisten Kent Werne, som arbetar på en bok om den nyliberala omvandlingen av den svenska välfärden, talade om på ett annat mer än fullsatt seminarium motsvarar riskkapitalisternas andel av ­välfärden redan 10 procent av Sveriges BNP. Om den expansiva trenden sedan 2006 fortsätter en bit in på 2020-talet kommer de snart att vara helt dominerande.
Men nu har vi dem på gaffeln. Folkkampanj för Gemensam Välfärd har därför allt att vinna på att spinna vidare på de antikapitalistiska idéerna från Riskkapitalistsafarin med en slags landsomfattande Folktribunal om de så kallade riskkapitalister­na inom de vinstdrivande välfärdsbo­lagen, deras lobbyorganisationer och köpta expolitiker inom det välfärdsindustriellla komplexet som nästa höjdpunkt den 10 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!