Innan avspark har 4 000 migrantarbetare dödats

2015-04-15 12:38:26
Bygget av arenor och infrastruktur inför fotbolls-VM i Qatar 2022 har hittills krävt minst 1 400 byggnadsarbetares liv. Innan invigning och avspark beräknas över 4 000 byggnadsarbetare ha dött till följd av de slavliknande förhållanden som råder på byggena.

De 1,4 miljoner migrantarbetarna som bygger i Qatar inför fotbolls-VM 2022 tvingas att jobba upp till 16 timmar per dag och i en värme som under sommaren når 50 grader.

Månadslönen ska vara kring 2 000 kronor, men drygt en femtedel av arbetarna uppger att de ”ibland, sällan eller aldrig” får sin lön i tid och lika många (20 procent) uppger att deras lön är en annan än den de har blivit lovade.

”Lönerna hålls inne. Arbetsgivarna har tagit deras pass. Även om jag var förberedd på vad jag skulle möta fick jag ändå en känsla av overklighet. Hur kan någon vilja behandla andra människor så här illa?”, frågar Byggnads ordförande Johan Lindholm efter sina besök i Qatar i LO-aktuellt.

Den totala bristen på arbetarskydd och hjärtinfarkter till följd av uttorkning och stress tar nästan dagligen en byggnadsarbetares liv. 

Det är mot den bakgrunden som det internationella bygg och träfacket (BTI) har gett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) rött kort. Fifa, som gav fotbolls-VM till diktaturen i Qatar (mutor spelade in), blundar för att evenemanget byggs med slavarbete.

Det moderna slaveriet i Qatar (Kafala-systemet) förbjuder arbetarna att byta jobb eller lämna landet utan arbetsgivarens godkännande och migrantarbetarna får inte bilda fackföreningar. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!