”Inskränkningar i strejkrätten kommer att slå mot alla arbetare”

2018-06-07 13:49:45
Under torsdagskvällen den 31 maj demonstrerade cirka 300 i Göteborg mot Socialdemokraternas utredning om en begränsning av strejkrätten. Demonstrationen började vid Stora Teatern och avslutades på Järntorget med tal.

Talade gjorde bland andra företrädare från Lärarförbundet, Svenska Hamnarbetarförbundet och Kommunal.
– Det blåser kallt när Socialdemokraternas partiledare lägger förslag om inskränkning av strejkrätten. Den svenska arbetsmarknaden är fredlig jämfört med andra länder. Vem gör då strejkrätten till ett problem? sa Lotta Söderberg, Lärarförbundet. 

Erik Helgesson, Svenska Hamnarbetarförbundet, berättade om kampen mot APM Terminals:
– Vi har kämpat i 2,5 år mot en mångmiljonkoncern. Vi har kämpat i dåliga förhållanden mot nedskärningar. Våra medlemmars semester har dragits in, våra medlemmar har blivit trakasserade.
– Efter åtta timmars strejk i januari 2017 genomförde APMT en lockout av medlemmar som stod utan lön. Mitt i den situationen tillsattes utredningen om att inskränka strejkrätten. Lockouten knäckte oss inte och därför följde man upp det med massuppsägningar. 68 tillsvidareanställda blev uppsagda på grund av arbetsbrist. De blev därefter erbjudna timanställning via bemanningsföretaget Adecco.
– Det som gjorde att mångmiljardbelopp förlorades var när APMT stängde igen världens största hamn i sex veckor.
– Inskränkningarna i strejkrätten kommer inte bara att slå mot hamnarbetare, utan alla arbetare. 

Från Kommunal talade Ingrid Frejd, som gav sitt stöd till hamnarbetarna:
– Staten och kapitalet sätter sig återigen i samma båt. Det är samma näringsliv som skickar meddelande till oss som arbetar om att inte prata politik på jobbet. Utredningen kommer inte att lyfta arbetarnas situation, utan det måste vi själva göra. Vi måste trycka på våra fack att göra motstånd.
– Jag är besviken på att Kommunal inte är med i demonstrationen, trots att vi har fattat beslut om att ställa oss emot inskränkningar på strejkrätten. Pensionssystemet kommer från samma sossar som vill inskränka på strejkrätten. Vi måste höja våra röster för strejkrätten, förkortad arbetstid och mot höjning av pensionsålder.
– Tillsammans kan vi kräva en politisk strejk mot inskränkningar i strejkrätten och höjning av pensionsåldern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!