Internationell socialism eller lokalpatriotism?

2010-03-24 16:23:37
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och prenumeranter på Offensiv har den senaste veckan fått en rad brev från en grupp som hoppat av från RS.
Vi fick utan någon förvarning reda på avhoppet via media, ingen av dem har nämnt något till någon av RS partiorgan utanför Umeå om att de har tänkt hoppa av partiet eller att de har sådana funderingar.

Här svarar vi på påståenden och rena lögner som finns i breven.
Ytterst handlar det om en högervridning hos dessa personer. Att upprätthålla marxismen kräver både stän- dig politisk fördjupning och kollekti­va diskussioner, samt att upprätthålla våra metoder i partibygget.
Trycket från den komplicerade politiska omgivningen, svaga resultat och oro inför kommande val har fått den före detta ledningen i Umeå att sänka den socialistiska profilen. RS Umeås roll inom partiet har också gradvis blivit mindre under 00-talet.

Trots att denna grupp, under ledning av Jan Hägglund, skriver att Rättvisepartiet Socialisterna är på helt fel kurs försöker de fortsätta använda vårt partinamn.
De har använt tre olika namn under den första veckan: ”Rättvisepartiet Socialisterna i Västerbotten”, ”Nya Rättvisepartiet Socialisterna” och ”Rättvisepartiet Socialisternas enhetslista”.
De har till och med startat en ”tidning” med namnet ”Offensiven”.

Deras utskick, som möjliggjorts genom att de stulit Offensivs prenumerantregister, är på en politisk bottennivå för att göra anspråk på att va- ra ett nytt parti och en ny tidning:
  • De saknar politiskt program och plattform.
  • Fokus är på en enda kommun (Umeå), utan internationella, socialistiska eller historiska hänvisningar.

Förutom att lämna RS bryter de med alla våra traditioner:
  • De tillhör inte längre någon internationell organisation (att de lämnar RS betyder självklart också att de lämnar den internationella socialistis­ka organisationen CWI).
  • De ger skriftliga instruktioner att prenumeranter ska sluta prenumerera på Offensiv.
  • De ger skriftliga instruktioner på hur personer som de tror är deras anhängare ska göra för att undvika att diskutera med RS.
  • Deras kuppmetoder innehåller handlingar värda polisanmälan och annonserades först i borgerliga me­dia, inte till partiet och dess medlemmar.

Artiklar av Arne Johansson, Elin Gauffin, Kristofer Lundberg och Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!