Iran: Stoppa avrättningarna!

2009-10-28 14:58:22
Protesterna växer mot den iranska prästregimens dödsstraff i allmänhet och mot minderåriga brottslingar i synnerhet. Även Rättvisepartiet Socialisterna har anslutit sig.

Enligt Andisheh Alishahi från Internationella kommittén mot avrättningar och Karim Shamohamadi från Barnen Först väntar idag cirka 142 ungdomar på att bli vuxna nog för att avrättas enligt den islamiska prästregimens sharialagar.
– Dödsdömda barn och minderåriga kan ibland få sitta fängslade i 6-7 år innan de avrättas efter 18 års ålder, säger Andisheh Alishahi till Offensiv.

Safar Angoti, som dömdes vid 17 års ålder, är den fjärde ungdomen som väntar på att få sitt dödsstraff verkställt i år. 2007 avrättades minst åtta och 2008 minst 13 ungdomar.
– Jag har blivit psykiskt avrättad varje dag, berättade Behnoud Shojai, innan han avrättades vid 21 års ålder för ett brott han dömdes för som 17-åring.
Han hade då sex gånger tvingats bevittna andras avrättningar före sin egen.
Dödsstraffen mot minderåriga verkställs enligt en bestialisk tolkning av de uråldriga sharialagar som stadgar om ”Öga för öga, tand för tand” (ghasas), där också offrets anhöriga har ett starkt inflytande. Det här är enligt Andisheh Alishahi och Karim Shamohamadi det ultimata brottet mot de internationella konventioner om barns mänskliga rättigheter som Iran faktiskt har undertecknat.

Dödsstraffet är samtidigt bara toppen på ett isberg av våld mot fängslade. Flera har också misshandlats till döds av regimens miliser.
– Det finns också många rapporter om våldtäkter och andra obeskrivliga grymheter mot både flickor och pojkar som gripits under årets massprotester.
Internationella kommittén mot avrättningar och Barnen först (www.barnenforst.com) planerar den närmaste tiden en rad aktiviteter för att trappa upp opinionsbildningen.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!