Iran: Stöd Haft Tapeh-arbetarnas kamp

2017-12-13 23:16:17
Den 2 december inledde arbetarna på sockerrörplantagen och sockerbruket Haft Tapeh – en gigantisk anläggning i staden Shush i sydvästra Iran – en ny omgång strejker och demonstrationer efter att ha gått utan lön och förmåner i över fyra månader.

”Arbetarna och deras familjer är hungriga – de behöver ditt stöd”, skriver Internationella livsmedelsfacket (IUF) och manar till global solidaritet och protestbrev.
Arbetarna på Haft Tapeh har en lång och stolt tradition av kamp. År 2008 bildade de ett eget oberoende fack och de har genomfört flera strejker för löner, pensioner och de försämrade villkor som följde efter att företaget privatiserades år 2015.

I juni i år gick arbetarna åter ut i strejk för att få sina löner som inte hade betalats ut på upp till fyra månader.
Det var en kamp som ledde till att en del av löneskulden betalades ut. Men företaget är fortfarande skyldiga tillfälligt anställda över två månadslöner för år 2016, och inga arbetare har fått ut någon lön sedan den 11 juli.
Många arbetare kommer dessutom att åtalas för sina tidigare protester mot företagets skandalösa agerande.

Arbetarna på Haft Tapeh kräver att alla innestående löner betalas ut i sin helhet, att facket erkänns som arbetarnas lagliga representant, att de felaktigt uppsagda arbetarna återanställs, och att företaget återförstatligas. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!