Iranier, kvinna, konvertit och utvisningshotad

2013-05-02 08:57:31
Ghamarnaz Azizi flydde från hot och trakasserier i Iran. Hon fick friheten att välja religion själv utan hot från ett familjeöverhuvud. Men sedan slogs livet i spillror igen när utvisningshotet kom, för som konvertit (religionsbyte) och dessutom kvinna är du laglös om du återvänder till Iran.

Vi möts i ett vardagsrum med en soffa och en madrass på golvet. På väggen hänger några barnteckningar och en biblisk bild. Jag väntar på att tolken ska komma då Ghamarnaz äldsta ­dotter Tina som är nio år säger till mig:
– Jag vill hjälpa dig, men jag har glömt mitt språk och kan svenska bättre.

Ghamarnaz flydde med sin familj på grund av att de tillhör minoriteten yarsaner. Barnen kan ha svårt att få gå i skola och ofta trakasseras yarsaner för att inte tillhöra rätt religion. Ghamarnaz misstänktes för att ha ägnat sig åt regimkritisk aktivitet och blev då tvungen att fly undan den iranska diktaturen.
Under den svåra flykten drunknade folk när smugglarna tvingade dem att hoppa av båten om de trodde vakter var nära. Ghamarnaz skildes från sin man under vägen, men efter att han tillbringat de första åren i Tyskland är de nu återförenade.

Nu hotas Ghamarnaz av släktingar i Iran. Hon trodde inte att facebook skulle vara farligt och skrev öppet om att hon konverterat till kristendom sedan hon kom till Sverige. Men det var så släktingar hittade henne och nu har hon fått ett brev undertecknat av viktiga personer i hemstaden, däribland familjens överhuvud. I brevet står det att läsa: ”Vi kommer att döda dig om vi hittar dig.”
• Utvisningar till Iran måste upphöra genast!

Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!