Irländsk valkampanj för att behålla de socialistiska mandaten

Ruth Coppinger och Mick Barry är Socialist Partys ledamöter i parlamentet (Foto: Solidarity).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Socialist Party (CWI Irland, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti) kämpar för att behålla sina två ledamöter i valet på Irland, lördag den 8 februari. Ruth Coppinger i Dublin West och Mick Barry i Cork North Central är kända för att ta strid mot nedskärningar, bostadskrisen och låga löner.

Högerregeringen har utlyst nyval med bara 3,5 veckors varsel. Det är ett försök att utnyttja tillfällig ekonomisk tillväxt för att få sitta kvar. Men regeringens meritlista är i verkligheten fylld av kriser och försämringar för vanligt folk. Klyftorna har ökat kraftigt under denna regering.
Enbart under julhelgen tvingades 760 personer ligga på rullbäddar i sjukhusens korridorer. Överbeläggningen är ett resultat av att vårdens resurser krymper, inte minst inom psykvården. 
Samtidigt har regeringen fortsatt den politik som låter multinationella företag som exempelvis Apple verka utan att betala skatt. Privata hyresvärdar får också miljarder euro i skattesänkningar. Regeringen skryter också om bostadsbyggandet, men antalet nya bostäder 2019 vara bara 5 577 i ett land med stor bostadsbrist och hemlöshet.
Premiärminister Leo Varadkar från högerpartiet Fine Gael har också etablerat en vänskaplig relation med Donald Trump, till exempel genom att inte fördöma krigshotet mot Iran.

Socialist Party har vunnit sina två mandat i parlamentet som ett resultat av kamp. Partiet spelade en nyckelroll i de masskampanjer som stoppade besluten om vattenavgifter och en hushållsskatt. Båda tillkom för att betala för landets ekonomiska kris, där regeringen räddade bankerna men lät arbetarfamiljerna betala. Socialist Party drev linjen för en massbojkott av dessa pålagor, vilket till sist gjorde att de drogs tillbaka.
Socialist Partys kampanjer var också avgörande i den historiska folkomröstning som vann laglig rätt till abort 2018. Ruth Coppinger blev talesperson för den starka nya opinion bland unga och arbetare mot det tidigare totala abortförbudet.

Den extremt korta valkampanjen har nu inletts. Över 100 valarbetare deltog i den första dörrknackningen i Dublin West.Det finns ett starkt stöd för Ruth och Mick, samtidigt som de etablerade högerpartierna nästan helt får dominera i media. Mycket hänger på valdeltagandet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!