Italien: Arbetarnas ockupation räddade jobben på INSSE

2009-08-19 14:45:28
Efter en 15 månader lång kamp har en uppgörelse slutits som garanterar jobben för de 49 arbetare som ockuperat INSSE:s fabrik i utkanten av Milano.
Driften ska återupptas med industrigruppen Camozzi från Brescia som ny ägare.

När de gamla ägarna beslöt att stänga fabriken i maj i fjol svarade arbetarna med en ockupation och fortsatte driften till september då polisen ingrep. De fortsatte sin kamp med att blockera grindarna och förhindra att maskinerna flyttades. Blockaden och stödet från lokalbefolkningen samt andra arbetare gjorde det möjligt att fortsätta ockupationen. En polis­attack i februari i år slogs tillbaka.
I början av augusti, under semesterperioden, gick polisen på nytt till angrepp för att stoppa ockupationen och flytta maskinparken.

500 poliser och karabinjärer (en paramilitär polisstyrka) omringade fabriken.
Den fackliga centralorganisationen CGIL och metallfacket FIOM skickade då ett brev till premiärminister Berlusconi och bad honom att ingripa! Mitt under striden med polisen lyckades fyra arbetare, som jobbat länge vid fabriken, och en representant från metallfacket klättra upp i toppen på en 15 meter lång kran. De gjorde klart att de inte skulle komma ner innan en uppgörelse slutits som räddade jobben. Deras aktion fick stort mediagenomslag och många samlades vid fabriksgrindarna för att visa sitt stöd.

Till sist slöts en uppgörelse som garanterar jobben. Och trots att inget datum är bestämt när produktionen startar igen under ny ägare, är det en seger för INSSE-arbetarna och alla som stött dem.

Linda Schuetz
(CWI Italien)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!