Izquierda Revolucionaria – inspirerande förstärkning av CWI

2017-08-19 10:36:26

foto: Natalia Medina
Beatriz Garcia berättar om hur starkt IR växer i Spanien då de deltagit i och drivit flera viktiga kampanjer.

Izquierda Revolucionaria är en växande socialistisk kraft i Spanien. Under det senaste året har unga medlemmar lett skolstrejker med 1,5 miljoner elever och studenter. IR är ny systerorganisation till Rättvisepartiet Socialisterna.

Beatriz Garcia är en av organisatörerna för IR i Madrid.
– Vi har 111 medlemmar i sju lokalföreningar i Madrid. Förra året hade vi fem föreningar och målet är att ha tio i september. Vi har nu lokalföreningar vid två universitet.

De flesta av de nya medlemmarna är unga. De har träffat IR genom elev- och studentfacket, Sindicato de Estudiantes (SE), som leds av IR-medlemmar. Under det senaste året organiserade SE två generalstrejker mot regeringens attacker mot utbildning och för mer resurser. Strejkerna fick massivt stöd från lärare och föräldrar, och tvingade regeringen att backa.
På den internationella kvinnodagen den 8 mars organiserade SE en entimmes studentstrejk mot våld mot kvinnor, med hundratusentals deltagande.
– Vi har märkt en stor förändring bland ungdomar. Dagens gymnasieelever har bara upplevt krisåren. De är beredda att kämpa och många letar efter idéer som kan åstadkomma verklig förändring.
IR bygger sin egen organisation samtidigt med inriktning mot och samarbete med andra vänster- och arbetarorganisationer.
IR-medlemmar deltar på möten och aktiviteter i det nya vänsterpartiet Podemos. På Podemos kongress köpte 180 personer ett specialnummer av IR:s tidning, El Militante. SE:s kamp och organisering får stöd från Podemos, som inte har någon ungdomsorganisation.

Vid sidan om SE-kampanjerna har IR ett starkt fackligt arbete, främst i CCOO, arbetarkommissionerna.
– I de städer där nya vänsterborgmästare från Podemos har blivit valda kampanjar vi för att service som har privatiserats ska återkommunaliseras. Det är också de involverade arbetarnas krav.
Men exempelvis den mycket kända aktivisten mot vräkningar, Ada Colau som nu är Barcelonas borgmästare, ​​har inte fullt ut stött strejker och protester från arbetare i lokaltrafiken. Att det parlamentariska arbetet dominerar i Podemos förklarar nedgången i stöd för partiet nationellt.
Spanien är ett av de länder som har drabbats hårdast av den kapitalistiska krisen sedan år 2008-09.
– Allt har förändrats för arbetarfamiljer och ungdomar. Arbetslösheten är kronisk och orsaken till depression, självmord och frustration. Nu finns det en uppgång i ekonomin. Men de flesta nya jobben är inom turistområdet där arbetarnas rättigheter och villkor är sämst. Talet om ekonomisk tillväxt betyder i huvudsak att företagens vinster ökar.

Fram till början av 1990-talet var IR den spanska delen av CWI, den international där Rättvisepartiet Socialisterna är den svenska sektionen. Efter en tid i en annan international, IMT, har IR fortsatt sitt eget arbete i Spanien, Mexiko och Venezuela sedan 2010.
– Vi har inte behövt förändra vårt arbete nu inför fusionen med CWI. Metoderna och politiken är desamma. Nu kan vi tydligare bygga en international.
IR har också ett mycket imponerande förlag. Med 150 titlar är Fundacion Federico Engels den största utgivaren av socialistiska klassiker på spanska. Det ger också nödvändiga inkomster.
IR har 380 medlemmar i 40 lokalföreningar i alla delar av den spanska staten. Samgåendet innebär en extremt viktig och inspirerande förstärkning av CWI. Vi uppmanar alla våra läsare och medlemmar att följa IR:s hemsida och på Facebook. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!