Japan från katastrof till krisregering

2011-03-23 15:34:19
Antalet döda eller som rapporterats vara saknade av anhöriga hade enligt den japanska polisen ökat till 21 911 personer på måndagen.
Siffran kommer med all säkerhet att växa ytterligare.

Både utländska och japanska media prisar inte bara de hjältemodiga arbetarna vid kärnkraftverket utan också invånarna i de tsunamidrabbade områdena i allmänhet för det lågmälda lugn och den generösa beslutsamhet de uppvisar i det frivilliga hjälpar-betet, trots den fasa som drabbat dem. Kritiken växer ändå mot att myndigheterna fortfaran­de, trots att 11 dagar har gått, uppvisar stora problem med att få fram tillräckligt med mat, vatten, varma filtar och kläder till de 340 000 evakuerade som vistas i olika slags nödläger.

Världsbanken uppskattar att återuppbyggnaden efter trippelkatastrofen kan ta fem år och kosta mellan 75 och 145 miljarder dollar (470-914 miljarder kronor), vilket motsvarar 4 procent av Japans BNP, samtidigt som kostnaderna för de privata försäkringsbolagen uppskattas till 33 miljarder dollar (210 miljarder kronor). Det skulle göra naturkatastrofen och dess konse- kvenser till den dyraste någonsin.

Att den kraftigt försvagade japanska regering som leds av Demokratiska partiet (DPJ) ock-så fruktar ett starkt missnöje öv­er hur krisens bördor ska förde- las visas av att premiärminister Naoto Kan nu bjuder in oppo­sitionen i Liberaldemokraterna (LDP) och det buddhistiska Nya Komeito till att bilda en bred ­nationell krisregering, samtidigt som även kejsaren i ett unikt tal har vädjat om nationell enighet.
”Vi måste säkra fonder för att hantera den massiva katastrofen. Vi måste beslutsamt se över alla utgifter inklusive vallöftena om barnomsorg och avgiftsfria motorvägar”, förklarar DPJ:s generalsekreterare.
Även en särskild krisskatt har diskuterats.

En nationell kriskoalition som också Japans storföretag vill ha kan heller inte uteslutas, trots att det har avfärdats av flera oppositionspolitiker som en ploj för att fördela missnöjet över hur jordbävningskrisen har hanterats. Om den bildas lär endast Japans kommunistparti, med ett 7-procentigt väljarstöd bakom sig, ställas utanför.
För Japans socialister gäller det nu att förbereda enad kamp av arbetare och de fattiga mot de attacker som kan komma från en sådan kapitalistisk kriskoalition, som ett sätt att bygga ett nytt socialistiskt arbetarparti.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!