Järvaveckan: Hoppet står till nya rörelser

2018-06-20 10:49:47

foto: Arne Johansson
Löfven försökte byta fokus från reaktionär högerpolitik till sociala åtgärder, men S konkreta högerpolitik lyser igenom hans ord.

Enligt arrangörerna besöktes Järvaveckan av 30 000, och inte bara av partister, tjänstemän och betalda volontärer, utan också av fler från orten än förut. Kanske bidrar oron över den sociala kris som fått alltför många unga män utan jobb och utbildning att dras in i droghandel och våldsam kriminalitet, en oro som bara har förstärkts av de etablerade partiernas tävling med Sverigedemokraterna om ständigt hårdare ”batongpolitik”.

Ställda öga mot öga med Järvaborna och en känsla av att inte ha fått betalt i opinionsmätningarna försökte några partiledare under politikerveckan att slå an en aning anständigare ton och flytta fokus från sitt eget ansvar.
Liberalernas partiledare Jan Björklund försökte exempelvis två sina egna händer genom att efterlysa en mer nyanserad debatt om migrationen och beklaga hur ”det tävlas om vem som kan övertrumfa vem i att måla upp en mörk bild av Sverige och komma med det ena mer extrema förslaget efter det andra”. Även hans miljöpartistiske efterträdare som utbildningsminister Gustav Fridolin sade sig skrämmas av den pågående valrörelsen.
Han gjorde därefter sitt bästa för att rikta fokus mot nödvändigheten att locka barnen att läsa och det klimathot som vi verkligen borde oroa oss för, men som vare sig har fått någon egen temadag på Järvaveckan eller någon större uppmärksamhet i valdebatten hittills. 

Moderatledaren Ulf Kristersson bekymrade sig för hur samhället riskerar att glida isär när integrationsproblemen ”maler ner delar av det svenska samhällskontraktet”, som om detta inte redan har skett under de senaste 30 åren av den nyliberala modell som hans parti har hyllat hela vägen och som skjutit både skolan, vården och bostadspolitiken i sank. 

Betydligt fler nyfikna än tidigare under veckan kom på fredagen för att kolla in Jimmy Åkesson. Med undantag för den vilt applåderande kärna i vita SD-kepsar som ockuperade flertalet av sittplatserna framför scenen reagerade de flesta ändå med buanden på hur tomt Åkessons tunna skramlade.
Likt den tjur som jagar ett enda rött skynke i en spansk tjurfäktning satsade SD-ledaren allt på att storma mot den förhatliga slöjan, utan att leverera ett enda annat konkret förslag än en speciell särlagstiftning för obligatorisk förskola för barn till utrikesfödda föräldrar, givetvis med både burka-, niqab- och slöjförbud.
En av dem som reagerade mest vältaligt på Facebook efteråt var ortens ABF-organisatör och rap-artist Seluah Alsaati. ”Skriver du ens dina tal själv? Du ägnade hela ditt tal åt slöjan. Som att det var det största samhällsproblemet. Inte fattigdom, inte klassklyftor, inte dödsskjutningar, inte våld mot kvinnor, inte skolresultaten, inte bostadsbristen”, skrev hon. 

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt samlade på lördagen den dittills största och mest uppskattande publiken till ett tal, som kritiserade hur både förorternas och glesbygdens folk har svikits i ett Sverige av växande klyftor.
Han varnade också för att en speciell tid, där även en socialdemokratisk statsminister funderar högt om han ska ta ifrån papperslösas barn rätten att gå i skola, kan bädda för en kombination av Moderaternas kalla klasspolitik och SD:s råa rasism. 

Väl medveten om att det i Järvas stadsdelar som Husby och Rinkeby finns ett jäsande missnöje med både extrem trångboddhet och ockerhyror, som efter D Carnegies fuskrenoveringar, gjorde Sjöstedt ett tappert försök att få igång den bostadsdebatt som alla partier hittills har duckat för inför årets val. Han nöjde sig inte med att som hittills mest varna för hotande marknadshyror, utan lanserade också ett förslag som skulle kunna sänka hyran för en ny trea med 3 000 kronor i månaden. 

Skrämd av de rasande popularitetssiffrorna har även Stefan Löfven och den socialdemokratiska partitoppen ”fem i tolv” bestämt sig för att försöka byta tema och tala mindre om att koppla gängskjutningar till hårdare krav på invandrare utan istället betona valet som en ”folkomröstning om välfärden”.
– I framtiden ska vi inte längre ha några utsatta områden, lovade Löfven under Järvaveckans sista partiledartal och drog paralleller till hur det gamla Fattig-Sverige redan en gång tidigare har dragits upp ur likartade problem, tack vare bygget av ett starkt samhälle.
Det gjordes utan att egentligen med ett ord reflektera över socialdemokratins ansvar för att samhället på så kort tid som 30 år har dragits isär på ett så genomgripande sätt. Den enda självkritik som Löfven antydde låg i löftet om ett årligt stöd till utsatta områden på 2,2 miljarder om året från 2020. 

Inget parti nämnde med ett enda ord miljonprogrammets blodsugare som Blackstoneägda D Carnegie. Att subventionera dessa skulle bara ge ännu större vinster till Stephen Schwarzman & Co.
Vare sig S- eller ens V-ledarens tal innehöll heller någon djupare systemkritik eller ens någon hänvisning alls till de sociala protesterna utanför riksdagen i stil med BB-ockupationen i Sollefteå, förskoleupproret, Ung i Sveriges makalösa asylkamp eller Göteborgs och Husbys bostadsstrider, som systemets kris skapar.
Trots att även Boinstitutet arrangerade ett seminarium blev Norra Järva Stadsdelsråds medborgarpanel på lördagen det enda som gick djupare in på hur bostadskrisen manifesteras i våra förorter, med krav på en helt annan och ny social bostadspolitik, som både gör slut på skattediskrimineringen av hyresrätter och driver ut bostadskrisens fastighetsspekulanter.
Där riktade Houria Bzioui och jag i panelen, där även Erik Adolfsson från Jag vill ha bostad nu deltog, förstås en svidande kritik mot D Carnegies usla underhåll och sanslösa hyreshöjningar efter att ha renoverat en lägenhet invändigt – med krav på att riskkapitalbolag som detta måste drivas ut.  

En annan av veckans höjdpunkter var annars söndagens välbesökta paneldiskussioner som arrangerades av Förorten mot våld med flera.
”Om det är något jag har lärt mig är det just att vi har en enorm kraft i Järva. När medborgarna har inflytande och på sina villkor får organisera sig och anordna olika event kommer folket. Både politikerpanelen och medborgarpanelen var full idag. Folk fick stå upp för att lyssna på panelerna. Och det glädjer mig enormt mycket att se ert engagemang”, skrev talespersonen Ilyas Hassan efteråt.
Intrycket att vi går mot ett förvirrat och oroande val står kvar, där hoppet står till ett enande av nya sociala och politiska rörelser för att, som det till exempel heter i det upprop som antogs av Förortsforumet för rättvisa i Husby 19 maj, radikalt ”Bygga om Sverige – jämlikt, jämställt och hållbart”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!