Jobbet kvar för polis även om han döms efter livsfarlig körning

2013-05-15 12:13:07

foto: Natalia Medina
Stefan Berg upprörs över Rikspolisstyrelsens fribrev till den polis som riskerade hans liv.

– Den polisman som i augusti förra året med en bil forcerade en asyldemonstration som upprättat en blockad mot en utvisning till Afghanistan får behålla jobbet även om han döms i rätten den 31 maj.

Det var i augusti förra året som ­Asylrörelsen Göteborg och Borås mobiliserade till en blockad för att stoppa utvisningen av Farhad Hajizada.
Farhad har flytt från Afghanistan efter att ha blivit förföljd och ­torterad på grund av att han är kristen. Kristna är i likhet med flera minoriteter i Afghanistan förföljda av regimen.

Blockaden som knappt hann inledas fick en dramatisk vändning när den civila polisbil som skulle föra Farhad till Landvetter med ökande hastighet körde rakt in i kedjan av demonstranter. Efter att ha tvingats bromsa in accelererade sedan polis­mannen igen så att Stefan Berg, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), kastades upp på motorhuven. Där blev han sedan liggande, fastklamrad under den 3,2 kilometer långa skräckfärden som slutade med att han blev omhändertagen av polis och förd till polisens arrest.
I mitten av februari beslutade åklagare att väcka åtal mot polis­mannen.

Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd kom förra veckan med sitt utlåtande, där man förklarar att mannen inte kommer att bli av med sin anställning – oavsett om man finner honom skyldig eller inte. Till SVT Nyheter förklarar man det så här:
– Det brott han står åtalad för, det är ett allvarligt brott, men vi anser inte att det är så allvarligt att den här polisen behöver förlora sin anställning.

– Vad det handlar om är att Rikspolisstyrelsen vill förekomma rättegången och fria honom i förväg, kommenterar Stefan Berg beslutet och fortsätter:
– De tar ställning för det ökade våldet från myndigheter mot i första hand flyktingarna och i förlängning­en mot asylaktivister som motsätter sig den rasistiska flyktingpolitiken.

– Tänk att situationen var den omvända: Jag kör på en polis och fortsätter i tre kilometer. Är det ­någon som tror att jag inte redan suttit bakom lås och bom? Då hade myndighe­terna skrikit om en attack på demokratin och hela samhället. Nu ­backar man istället upp förövaren.
Staffan Sörensson, Stefan Bergs juridiska ombud, är förvånad:
– Jag är överraskad över beslutet, och att det kommer innan laga kraftvunnen dom. Beslutet signalerar att polismannens agerande ­sanktioneras av myndigheten och därmed av ­hela samhället.

Högerpolitiken har brutaliserat samhällsklimatet, något som ­drabbar flyktingar i allra högsta grad.
Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv och Asylrörelsen har kunnat avslöja fruktansvärda förhållanden i Sveriges flyktingförvar – hur flyktingar nekas akut sjukvård, hur de hålls i polisens häkten under långa perioder och tvingas utstå rasistisk och kränkande behandling från polis och kriminalvårdspersonal.
Farhad berättade att efter att utvis­ningen avbrutits och polisen körde honom tillbaka till förvaret i Kållered sa de att han inte skulle tro att han kom undan någon utvisning.
Asylrörelsen och RS/Offensiv kommer att fortsätta att bevaka utgången av rättegången den 31 maj och redan nu planeras det protester utanför Tingsrätten.

Offensivs redaktion

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!