Jobbslaktaren får 168 miljoner

2013-09-25 11:20:52
Microsofts köp av mobiljätten Nokia är en dålig affär för jobben och framtiden, men en mycket bra affär för Nokias aktieägare och vd Stephen Elop.

Mobiljättens aktieägare kan vänta sig stor utdelning när affären är i hamn och vd Elop får hela 18,8 miljoner euro (162 miljoner kronor) för att han slutar som vd hos Nokia och återgår till sitt gamla jobb som vd hos Microsoft. Utöver sin grundlön på 4,2 miljoner euro (36 miljoner kronor) får han dessutom aktiebundna ersättningar på 14,6 miljoner euro (126 miljoner kronor).
”Värdet på de aktiebundna ersättningarna slogs fast den 6 september då Nokias aktie hade stigit kraftigt efter att köpet hade offentliggjorts, tre dagar tidigare”, enligt yle.se.
Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att säga att det hela kan liknas vid en stinkande kloak. Till och med Financial Times, ett globalt husorgan för världens direktörer, tvingades erkänna att ”med Elop har de giriga bankirerna fått konkurrens”.
Finlands statsminister, högermannen Jyrki Katainen, går däremot på i filttofflorna och säger ”att arvodet verkar enormt”. ”Verkar” säger han när det inte finns något mer uppenbart än att det är enormt. Det handlar om en oemotsvarad superbonus till en vd som har slaktat Nokia.
Elop hade bara suttit i fem veckor som vd när han hösten 2010 aviserade att ytterligare 1 800 jobb skulle bort, trots att bolaget redovisade en ökad vinst. Samma år, 2010, halverade Nokia sin marknadsandel på smarttelefoner. Året därefter var bara några dagar gammalt när Nokia och Elop kom med en ny kalldusch i form av beskedet om att 4 000 jobb skulle bort och att Nokia numera hade fler anställda i Kina än i Finland. År 2012 lade Nokia ner sin sista tillverkningsfabrik i Finland. Nokias ras under Elop har starkt bidragit till att den finländska ekonomin är på väg ned i ett svart hål.
Men kapitalismen ser efter de sina och ger gärna rejält till en jobbens bödel. Enligt Financial Times var Nokias marknadsvärde 28 miljarder euro (241 miljarder kronor) då Elop kom till bolaget. Nu när han är på väg tillbaka till Microsoft ligger värdet på 18 miljarder euro (155 milarder kronor). Nokias aktieägare ger därmed ungefär en miljon euro till Elop för varje 1,5 miljarder euro som Nokias marknadsvärde har sjunkit under Elops tid som Nokia-vd.
Att det stinker är bara förnamnet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!