Kafka eller svensk asylpolitik?

2018-11-21 11:22:24

foto: Jonathan Silén
Pjäsen Processer (efter Kafkas Processen) är gripande och dramatisk om den brutala svenska asylpolitiken.

Med Franz Kafkas roman Processen som inramning i 1 timme och 35 minuter med enkel scenografi och en återkommande ljudslinga skildrar nyanlända ungdomar asylprocessen i Sverige. Parallellen till förlagan är lika genial som självklar. 

Samtidigt, i skydd av mörkret, pågick en massdeportation till Afghanistan (läs mer här).

Processer sätts upp på Dramaten av en ideell teatergrupp för nyanlända ungdomar som 2015 startades på initiativ av skådespelarna David Fukamachi Regnfors, Hamadi Khemiri, Malin Janlöv och Jonathan Silén.
På ett repigt scengolv ligger en silvrig bomberjacka, längs med väggarna står gula plaststolar. Stolarna flyttas runt och jackan blir en stafettpinne när berättelsen drivs framåt.
Replikerna och handlingen är en sammanflätning av ungdomarnas egna erfarenheter och romanen Processen. Alla är huvudpersonen Josef K.

Josef K bollas runt från en instans till en annan. Tand- och knäröntgen, åldersuppskrivningar, lagar som ändras, information som inte når fram. Processen blir bara mer och mer invecklad och ingen vet hur du ska ta dig ur. ”Jag gör bara mitt jobb, om inte jag gör det gör någon annan det.” ”Vi är helt betydelselösa.” Blir nästan ett skrattretande mantra från polis, handläggare och allehanda myndighetspersonal, för ingen är ytterst ansvarig.
Ovissheten och den inhumana stressen bara växer i en evighetslång process som du inte kan vinna. Hur ska en orka? Orka fortsätta? Orka studera? Att låta sig uppslukas av droger och dämpa ångesten för en stund finns där som ett destruktivt alternativ till att kämpa i ett system som bara vill bli av med dig. Du är omgiven av byråkratisk kvicksand och vad du än säger eller gör är det fel – du sjunker bara djupare. Det blir ofta svårt att skilja på vad som är Kafka och vad som är den svenska asylpolitiken.

Samtidigt som Processer hade urpremiär utvisades en stor grupp ungdomar till Afghanistan, ett av världens farligaste länder. Utanför förvaret i Märsta där ungdomarna satt inspärrade hade över hundra demonstranter samlats för att försöka att stoppa utvisningen, men ett massivt polispådrag fullföljde utvisningen. ”Jag gör bara mitt jobb, om inte jag gör det gör någon annan det.” Är du en kugge i det byråkratiska dödsmaskineriet som migrationspolitiken förvandlats till är det precis det du behöver intala dig själv för att fortsätta.
Mitt i den inhumana och råa verklighet som Processer gestaltar är uppsättningen vass, varm och rolig. Tempot är stundtals högt och ungdomarna briljerar med sitt skådespeleri.

Medverkande: Aliasghar Motaghi, Ali Motaghi, Hussein Mohammadi, Ismail Qurbani, Majid Husseini, Mohammad Navazani, Mujgan Ahmadi, Nasim Hosseini och Sanaz Sharifi.
Föreställningar: 19, 21, 24 november.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!